Tirsdag morgen ble det klart at Statoil gir norske Aibel kontrakten med å bygge overstellet på boreplattformen til Johan Sverdrup-feltet. Kontrakten er på åtte milliarder kroner og sikrer arbeidsplasser både på verftet i Haugesund og ved ingeniørkontoret i Oslo. Fra før har Kværner Værdal fått en annen stor Sverdrup-kontrakt.

Det norske kontrakt-rushet står i kontrast til opplevelsene fra et par år tilbake, da store kontrakter som Goliat, Aasta Hansteen og Gina Krog alle gikk utenlands, særlig til Sør-Korea.

Feirer revansjen

Direktør for industripolitikk Knut Sunde i bransjeforeningen Norsk Industri feirer revansjen.

– Jeg er overbevist om at årsaken til at Aibel og Kværner ligger lenger fremme enn utenlandske kontraktører, er sikkerheten på tid og budsjett, sier han.

– Så har også norsk industri gjort en jobb siden Korea-tapene. Vi har fått ned kostnadene, og bygget et kvalitetssikret nett av underleverandører, sier han.

På toppen kommer en særdeles gunstig valutakursutvikling. En svak krone hjelper mye.

– I forhold til asiatisk konkurranse er det 20-25 prosent forskjell, sier han.

Sunde tror ikke det ligger politikk bak tildelingene, selv om norsk leverandørindustri har ropt etter oppdrag i oljenedturen.

Mer kvalitet, mindre på pris

En annen industriaktør som gleder seg, er IKM-grunnlegger Ståle Kyllingstad. Han har et tett forhold til både Aibel og de to andre aktørene som er med i vinnerbudet, NOV og Nymo. Kyllingstad forventer å få oppdrag i utbyggingen.

– Fantastisk. Det er bra for hele industrien, og et fornuftig valg, sier Kyllingstad.

Han kaller det "Eldar-effekten" etter Statoils nye toppsjef Eldar Sætre.

Kyllingstad merker seg også at norsk oljeserviceindustri nå kommer sterkt tilbake etter fortidens Korea-tap.

– Jeg tror det er andre evalueringskriterier nå enn sist gang. Det går mer på HMS og leveringstid, sier Kyllingstad.

Flere av Sør-Korea-prosjektene har gått over budsjett og tidsplan. Goliat-utbyggingen har gått femti prosent over budsjett og er nær to år forsinket. Det har også vært flere dødsfall knyttet til utbyggingen ved Hyundai-verftet i Sør-Korea.

Tatt tak

Statsminister Erna Solberg fikk tirsdag en omvisning hos Statoil i Stavanger i forbindelse med kontraktstildelingen.

- For to år siden gikk det fem store utbyggingsoppdrag ut av landet. Er norsk leverandørindustri blitt mer konkurransedyktig, ville Solberg vite.

Det bekrefter Statoils prosjektdirektør Margareth Øvrum.

- Vi har jobbet mer direkte med leverandørene med kostnadsutfordringen. Aibel har tatt veldig godt tak i dette, svarte Øvrum.

Noen tapere

Likevel finnes det også en norsk taper. Kværner Stord hadde håpet på jobben. Stord-talsmann Odd Naustdal er skuffet.

– Ja, det er ikke fritt for det, sier han.

Kværner la mandag ut en melding om at selskapet må jobbe med kostnadskutt etter tapet av kontrakten. Aker-selskapet har 3000 ansatte, hvorav 1750 ved Stord-verftet. Selskapet har sålangt unngått personellkutt til tross for oljenedturen.

Kværner har uansett mulighet til å kjempe om den neste store EPC-kontrakten som skal tildeles senere i år.

Les mer:

Ferd-Andresen: - Comeback-crewet gjør det igjen!

Kværner varsler nye kostnadskutt

Tord Lien om Aibel-kontrakten: - Vil sikre mange arbeidsplasser og skape store ringvirkninger

Aibel får Johan Sverdrup-kontrakt verdt 8 mrd  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.