Ferieboligformidleren Novasol økte i fjor sitt årsresultat til 9,9 millioner kroner, opp fra 8,8 millioner kroner året før. Det viser selskapets årsregnskap for 2012.

- Det gode resultatet skyldes først og fremst at vi har solgt mange reiser til nordmenn, sier daglig leder Torbjörn Fredman til DN.no.

- Norske turister reiser mer, både i Norge og til Europa. Vi er svært fornøyde med resultatet for 2012 og det kommer til å bli enda bedre i 2013, sier han.

- Økende trend
Novasol formidler ferieboliger i hele Europa, og deres norske kunder leier først og fremst i Danmark.

- Danmark er vårt største område, men vi ser at Spania kommer opp som en god nummer to, forteller Fredman.

Han peker på en sterk krone i kombinasjon med billige reiser som årsaken til at flere nordmenn drar utenlands på ferie.

- I tillegg tror vi at det å leie feriehus fremfor å bo på hotell er en økende trend i Norge.

Populært alternativ
Dette er en utvikling hovedorganisasjonen Virke også har bitt seg merke i.

- Nordmenn har økt forbruket av utenlandsreiser jevnt og trutt siden år 2000, med en liten dipp i 08/09 etter finanskrisen, sier reiselivsdirektør Rolf Forsdahl til DN.no.

- Det å leie feriehus blir stadig ansett på som et godt alternativ til å bo på hotell. Mange leier også fordi de går med planer om å investere i feriehus i samme område, sier han.

- Trenger flere hytter
En ny undersøkelse fra Nordea viser at 4 av 10 nordmenn eier eller disponerer en feriebolig. Bare 10 prosent tilbringer hele ferien på hytta, ifølge undersøkelsen.

I Norge er Novasol formidler av omtrent 2000 hytter. Etterspørselen skal være stor, både fra nordmenn, svenske og europeere for øvrig.

- Dere har 400.000 hytter i Norge, men bruker dem lite. Nordmenn drar nok heller på ferie til utlandet, ettersom dette er billig for dem, sier Fredman, som selv er svensk.

- Vi trenger flere hytter til utleie. Dette er også viktig for Norge som turistdestinasjon, hevder han.

Fallende hyttepriser
Nylig viste en fersk analyse av sjøhyttemarkedet at snittprisen for fritidsboliger ved kysten har falt over 11 prosent på to år.

Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret har tidligere hevdet at det norske sjøhyttemarkedet «åpenbart» lider av konkurransen med Spania.

Hittil i år er gjennomsnittlig oppnådd pris 2,293 milioner kroner på sjøhytter, en nedgang på seks prosent fra samme periode i fjor. Undersøkelsen som er gjennomført på oppdrag fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og FINN.

Les også:
Skyr hytter med festetomter
Kutter prisen på sjøluksus med 3,6 millioner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.