Vi er allerede kommet et stykke ut mai og sommeren nærmer seg med stormskritt. Hyttesesongen langs kysten av Norge er i gang.

En fersk undersøkelse fra Prognosesenteret viser at nesten 48.000 husholdninger i dag går med mer eller mindre konkrete planer om å kjøpe hytte ved sjøen.

Det er færre enn antallet som drømmer om feriehus i utlandet.

Partner Bjørn-Erik Øye i analyseselskapet mener det norske sjøhyttemarkedet «åpenbart» lider av konkurransen med Spania.

- Blar du opp fire millioner kroner i det spanske markedet, skal jeg love at du får betydelig mer for pengene relativt sett. For 1/3 av prisen får du godt vær på kjøpet. Da kan du fly mye for det mellomliggende, sier Øye.

- Konkurransen blir skjev, mener han.

 


En trend
Allerede i august for to år siden så eiendomsmegler og daglig leder for Krogsveen Tønsberg, Jørgen Erland Pettersson, denne trenden komme.

- Det viste seg at Spania ble en konkurrent i fjor, og det vil sikkert være tilfelle i sommer også, sier Pettersson til DN.no.

- Jeg tror riktignok ikke markedet ødelegger så veldig mye for oss. For noen er det ikke enten eller, men begge deler, tilføyer han.

Pettersson og kollegene på meglerforetakets kontorer i Sandefjord og i Larvik åpnet sjøhyttemarkedet for et par-tre uker siden. Salget har så langt gått bra, forteller han.

- Foreløpig går det i relativt «folkelige» hytter med en pris på mellom to og fem millioner kroner. Det skal bli spennende å få smakt på det litt høyere sjiktet.

For høye prisforventninger
Omtrent 15 prosent av husholdningene som i dag drømmer om sjøhytte vil gjennomføre kjøpet innen et års tid, opplyser Øye i Prognosesenteret.

De som venter trenger ikke å frykte galopperende priser, mener han.

- Det bygges jo ikke, så jeg tror ikke på prisfall. Men det norske strandmarkedet må nok belage seg på stabile og mer normale tide.

Dette gjelder spesielt for luksussegmentet.

- De aller dyreste hyttene er ikke engang verdt det de legges ut for i dag. Flere selgere vil nok oppleve at de har for høye prisforventninger.

Eiendomsmegler Pettersson er enig.

- Spennende sesong
- Ja, det er helt opplagt. Toppåret 2007 var et unntaksår og det blir feil å begynne å sammenlikne med disse nivåene. Vi er fortsatt veldig avhengige av at selgerne nedjusterer og er edruelige i sine forventninger. Markedet er godt forberedt og de er prisbevisste, sier han.

Eiendomsmegleren tror bransjen går en spennende sesong i møte.

- Hyttemarkedet har vært veldig tregt de siste årene, men nå begynner potensielle kjøpere å bli litt rastløse. Mange har kanskje ventet på grunn av en forsiktighetsholdning de har hatt i forbindelse med den finansielle situasjonen i Europa. Nå ser de hvor godt det går i Norge, og de er klare til å bruke pengene sine, sier Pettersson.

Prognosesenteret gjennomfører den landsdekkende spørreundersøkelsen blant 1000 norske husholdninger hvert halvår. Hensikten med undersøkelsen er å kartlegge interessen for det norske feriehusmarkedet.

Rekordmange nordmenn på boligjakt i utlandet

Les mer:
Dropper hytte - lokkes av billige Spania-leiligheter
Derfor kjøper nordmenn feriebolig i utlandet
Her får du sydendrømmen på billigsalg
Norsk bolig-boom på Solkysten

Les også: Derfor har vi ingen boligboble (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.