Aksjekursene faller markant i Asia mandag, som en reaksjon på nedgraderingen av USAs kredittverdighet.

I Hongkong raste Hang Seng-indeksen over 4 prosent etter at handelen var i gang. Kospi-indeksen i Sør-Korea faller hele 6,3 prosent mens i Shanghai er nedgangen på over 3,6 prosent.

-Stigende risikopremie og risikoaversjon i henhold til hva som skjer i USA og Europa står bak det massive salget på kinesiske børser de seneste dagene, sier Jim Chen, investeringssjef i B#229 Asset Management’s Greater China Fund til Bloomberg News.

Tungt på Tokyo-børsen
Den japanske indeksen Nikkei-225 falt med 1,4 prosent da børsen i Tokyo åpnet, og holdt seg relativt stabil hele formiddagssesjonen. Tokyo-børsen er stengt fra klokken 11 til 12.30 lokal tid hver dag.

Og det hjalp tydeligvis ikke på nervøsiteten til investorene med lang lunsjpause og diskusjon med kolleger. Da børsen åpnet igjen etter pausen falt Nikkei-indeksen momentant videre, og var klokken 06 norsk tid ned 2,05 prosent, mens mandagen til slutt endte med et fall på 2,18 prosent til 9.097,56 poeng.

Samtidig som både nedgraderingen av USA og gjeldskrisen i Europa skaper uro i finansmarkedene, forsøker verdens politiske ledere å hindre at situasjonen forverrer seg.

G7-landene lover samordnede tiltak for å sikre økonomisk vekst og dempe uroen i finansmarkedene. Samtidig bekrefter Den europeiske sentralbanken (ECB) at den planlegger støttekjøp av europeiske statsobligasjoner.

Støttekjøp
ECB opplyste søndag kveld at den er rede til å iverksette sitt såkalte Securities Markets Programme, som dreier seg om kjøp av statsobligasjoner. Samtidig uttrykte banken tilfredshet med de økonomiske og politiske reformene som er varslet i Spania og Italia.

Ifølge nyhetsbyrået DPA er uttalelsen et signal om at ECB kommer til å kjøpe obligasjoner fra nettopp disse landene, som begge sliter med store økonomiske problemer.

– Europeisk episenter
Også stormaktene i G7 fokuserer på gjeldskrisen i Europa i en uttalelse natt til mandag.

«Ingen endringer i de fundamentale forholdene kan forklare den spente finansielle situasjonen som Spania og Italia har stått overfor i det siste», heter det i uttalelsen.

Selv om ratingbyrået Standard & Poor's nedgradering av USA har fått mest oppmerksomhet de siste dagene, mener flere eksperter at utviklingen i Europa er farligere for verdensøkonomien.

– Nedgraderingen er åpenbart en svært symbolsk og historisk hendelse. Men episenteret for denne krisen, i motsetning til i 2008, er i stor grad i eurosonen. Så jeg tror markedene vil fokusere mye på hva politikerne i eurosonen gjør de neste ukene, sier økonom Paul Sheard i det japanske finansselskapet Nomura.

– Mindre tillit
I Sør-Korea hadde aksjekursene falt rundt 1,7 prosent mandag morgen, mens nedgangen i Australia var på 1,3 prosent.

Samtidig sank verdien av amerikanske aksjer i den elektroniske handelen før New York-børsene åpnet.

Terminkontraktene for salg av aksjer som inngår i indeksen S&P 500 falt 2,7 prosent i den elektroniske handelen søndag.

– Det ligger an til et ganske betydelig salg, og ytterligere forvitring av markedet etter hvert som tiden går. Tilliten er reelt sett i ferd med å bli mindre akkurat nå, sier toppsjef Jeffrey Sica i det amerikanske selskapet SICA Wealth Management.

Oljeprisen faller
Også prisen på råolje falt i Asia mandag. Prisen på amerikansk lettolje for levering i september sank med 2,3 prosent til 84,55 dollar fatet. Nordsjøolje av Brent-kvalitet falt 2,7 prosent til 106,46 dollar fatet.

Samtidig steg eurokursen etter at det ble kjent at Den europeiske sentralbanken planlegger støttekjøp av europeiske statsobligasjoner.

Selv om uroen til dels skyldes nedgraderingen av USAs kredittverdighet, har det foreløpig ikke vært store endringer i prisen på amerikanske statsobligasjoner.

Den amerikanske regjeringen har flere ganger kritisert Standard & Poor's for nedgraderingen, og finansminister Timothy Geithner beskylder byrået for å ha utvist «forferdelig dårlig dømmekraft».

– Det er ingen risiko for at USA ikke vil oppfylle forpliktelsene sine. Vi har noen utfordringer foran oss, men vi vil klare å overvinne dem, sa Geithner i et intervju med amerikansk TV søndag.

Flere republikanske politikere har krevd Geithners avgang, men han har gjort det klart at han ikke akter å trekke seg.

Les også: Som ventet fra G7

Kina til USA: Gjeldsfesten er over



- En forandret virkelighet i verdens finansmarkeder

- Nedgradering rokker ved grunnfjellet i verdensøkonomien (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.