Kina, som er største utenlandske eier av statlige amerikanske gjeldspapirer, sier i en uttalelse lørdag at USA "må bli kvitt sin avhengighet av gjeld" og "slutte å leve over evne".

- Myndighetene i USA må innse de harde fakta at tidene da de bare kunne låne seg ut av problemene de selv har stelt i stand definitivt er over, het det i uttalelsen fra Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua.

De brutalt ærlige uttalelsene er Kinas siste anstrengelse med å nå igjennom med sin misnøye med regjeringen i Washington, skriver New York Times.

Uttalelsene fra Xinhua kommer etter at kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's for første gang i historien nedgraderte USAs kredittverdighet fra toppnivået AAA til AA+.

Kommentaren fremstår som en god illustrasjon på hvordan USAs posisjon i verden er dalende og at Kina nå ser på seg selv som en stigende stjerne.

Hva gjør Kina nå?
Kina sa også at verdensøkonomien nå behøver en ny, global og stabil verdensvaluta til erstatning for dollaren.

Kina er nemlig svært bekymret for verdiutviklingen på sin store beholdning av amerikanske statsobligasjoner.

Men så lenge Kina har like enorme overskudd på sin handelsbalanse som i dag så har landet få andre muligheter enn å fortsette å kjøpe amerikanske gjeldspapirer. Med over 3.000 milliarder dollar i valutareserver er det rett og slett ikke mange andre steder å plassere så store beløp.

Hvis Kina faktisk slutter å kjøpe amerikanske statsobligasjoner så vil dollaren ifølge analytikere svekke seg og amerikanske renter vil stige markert, noe som også vil skade Kinas nåværende beholdning av amerikanske statsobligasjoner.

- Historisk øyeblikk
Den amerikanske storbanken Citis Nordensjef Eirik Winter tror konsekvensen av S&Ps nedgradering av USA er videre fall på børsene da mange rett og slett ikke har forstått hva S&P tidligere har uttalt.

- Dette er et historisk øyeblikk. Siden USA fikk sin første kredittvurdering i 1917 har den alltid vært AAA. Dessverre var dette imidlertid ventet da S&P hadde krevd dobbelt så store kutt på det amerikanske statsbudsjettet. Dessuten setter man USA til "negative utsikter" slik at flere nedgraderinger kan komme, sier Winther til di.se.

Han sier nedgraderingen ikke akkurat gjør det lettere eller billigere for USA å finansiere sitt underskudd.

Også Nordea Markets sjefanalytiker Johnny Bo Jakobsen tror børsene vil falle mandag.

- Nedgraderingen fra Standard & Poor's vil umiddelbart skape en usikkerhet som får danske og europeiske aksjer til å falle ytterligere når markedene åpner mandag, sier Bo Jakobsen til business.dk.

Les også: - Det var vår plikt å nedgradere USA

<b>- Nedgradering rokker ved grunnfjellet i verdensøkonomien</b>

- Moderne finansmarkeder er "en ødeleggelsesmaskin"Wiborg: Mange tas på sengen


<b>USA på randen</b>

<b>- USA kan gi verden en ny krise</b>

<b>- Aksjene skal ned 60 prosent </b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.