- Det overordnede målet med et jobbintervju er for arbeidsgiver å kunne forutsi noe om en fremtidig jobbprestasjon, sier hodejeger Nicholay J. Tehrani, påtroppende landssjef i konsulentselskapet Navigio.

Les mer om hodejegeren som ble hodejaget.

Tehrani har noen tips til alle som skal på jobbintervju.

Er du en «god selger»? Bevis det.

- En påstand skal alltid kunne underbygges med eksempel og fakta. Påstår du at du er en god selger, må du vise til at du for eksempel solgte 30 prosent over budsjett. Eksempler og fakta må selvsagt være etterprøvbare. Tenk generelt gjennom de ordene du bruker for å beskrive deg selv. «Proaktiv» er et ord som betyr lite fordi det brukes mye. Hvis du bruker slike ord, tenk nøye gjennom hva det betyr for deg.

Vis hva du kan bidra med

- Hvorfor denne jobben? På hvilken måte kan jeg bidra? For å kunne besvare de spørsmålene, må du vite noe om organisasjonens strategi, mål og situasjon, samt forstå konkurransebildet. Du må prøve å vise intervjueren hvordan dine aktiviteter kan bidra til at bedriften når sine mål.

- En påstand under et intervju, skal alltid kunne underbygges med eksempel og fakta, sier Nicholay J. Tehrani, påtroppende landssjef i konsulentselskapet Navigio, som blant annet driver med leder­rekruttering.
- En påstand under et intervju, skal alltid kunne underbygges med eksempel og fakta, sier Nicholay J. Tehrani, påtroppende landssjef i konsulentselskapet Navigio, som blant annet driver med leder­rekruttering. (Foto: Kjersti Binh Hegna)
- Hvorfor du vil ha jobben er nærmest uinteressant. Fokuser på hva du kan bidra med fremfor hva du har lyst på.

Les også: Litt grining på jobben

Førsteinntrykk er alt

- Grunnen til at du er der er at noen vil vite mer om deg. Ikke stå med lua i hånden og hengende hode. Prøv å være rak i ryggen og fast i håndtrykket. Se representabel ut og prøv å speile kleskulturen arbeidsgiveren har. Det er ikke samme kleskode hos en kapitalforvalter som hos integreringsdirektoratet.

- Det kan også være lurt å forberede en tominutters presentasjon av deg selv, der du tar med den røde tråden i cven, interesser og litt om familie.

Dette er alt du trenger

- En arbeidsgiver ser gjerne etter «app-faktoren». App står for ansvarsfølelse, pliktoppfyllelse og pålitelighet. Hvis du har det, har du kommet langt på vei. En faglig måte å si det på er relevant motivasjon, kognitiv kompetanse og sosiale ferdigheter.

Les også: Tar oppgjør med slappe rekrutterere: - Vis god folkeskikk!

Nøytraliser dine svake sider

- Alle har sterke og svake sider. Poenget med å presentere de svake, er at du reflekterer over og beskriver hvordan du nøytraliserer dem. Du kan for eksempel si at «jeg er egentlig ikke strukturert som person, men jeg har gode rutiner, og her er noen eksempler på det». Svake sider som kun er negative, er alt som viser latskap, illojalitet eller mangel på ansvar og pliktoppfyllelse. Altså alt som går imot «app-faktoren». Å snakke stygt om tidligere arbeidsgiver er selvsagt ikke bra.

Møtt i rett tid

- Ikke for tidlig og ikke for sent.

Lag gode spørsmål

- Hva forventer du av meg etter seks måneder i jobben? Det er et greit spørsmål å stille for å avklare forventningene. Hvordan ser du for deg markedssituasjonen fremover, er et annet. Ikke still spørsmål du åpenbart kan finne svaret på selv, eller burde kunne svaret på, og spør heller ikke om lønn og fridager på et førstegangsintervju.

Selvtillitsbalanse

- Ikke vær redd for å vise til resultater, men vis samtidig ydmykhet.

Aldri plapre

- Ofte er den første setningen i svaret ditt «spot on», også begynner du å plapre. Da faller budskapet gjennom. Ingenting dreper et poeng så effektivt som plapring.

Les også:

Her er snarveien for å nå talentene som egentlig ikke er på jobbjakt

De faktasjekker alle cv-er(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.