Kvinner velger helse, og menn velger naturfag.

Det er fremdeles mønsteret når man summerer opp hvordan menn og kvinner fordeler seg på studier.

Fire av fem som studerte helsefag ifjor, var kvinner. Samtidig var bare én av tre studenter på realfaglige og teknologiske studier kvinner.

Ikke endringer på 10 år

Det kommer frem i Tilstandsrapport for høyere utdanning som ble lagt frem av Kunnskapsdepartementet mandag.

«Norske studenters utdanningsvalg er fremdeles sterkt kjønnsbestemt, og det har ikke vært nevneverdige endringer i kjønnsbalansen fordelt på fagfelt siste år og også lite endringer siste ti år», konstateres det.

Les også: Bare 4 av 10 studenter fullfører til planlagt tid

It-kvinner ettertraktet på arbeidsmarkedet

DN har flere ganger skrevet om økt etterspørsel etter kompetanse innenfor informasjonsteknologi.

Les også: Studentene alle vil ansette dnPlus (DN+)

Pro-rektor ved NTNU, Berit Kjeldstad sa i den forbindelse at hun gjerne skulle sett flere kvinner søkte seg til IKT-fagene. Da ville «kvaliteten på kandidatene ha økt»

- Vi ser at de kvinnelige IKT-studentene har signert kontrakt i lang tid før de er ferdige med mastergraden. Å få flere kvinner til å velge IKT er en av de aller viktigste oppgavene, sier Berit Kjeldstad ved NTNU til DN.

Leder for Accenture Technology, Torbjørn Eik-Nes, ble også intervjuet i forbindelse med manko på it-kompetanse. Også han hadde ønsker om flere kvinner:

- Vi ser at team med kvinner og menn oppnår best resultat, men vi har altfor få. Vi har gode kvinnelige rollemodeller innefor teknologi, men skulle gjerne ønske meg flere.

Jevn fordeling på økonomifag

Blant de retningene med jevnest kjønnsfordeling finner man økonomiske og adminsitrative fag (54 prosent kvinner) og primærnæringsfag. (49 prosent kvinner).

Selv om seks av ti studenter nå er kvinner, og kvinner er i flertall blant doktorgradsstipendiatene er det få kvinner øverst i hierarkiet.

Ifjor var bare én av tre professorer kvinner. Andelen har økt med ett prosentpoeng i løpet av ti år.

Kvinneandelen blant førsteamanuenser var 46 prosent i fjor.

 

Kilde: NSD/Tilstandsrapport for høyere utdannelse 2015

Les også:

Rekk hendene i været og si «jeg er en vinner» dnPlus  (+)

Magnus (23) gikk fra middelmådig til toppstudent dnPlus  (+)

– De voksne rundt meg anbefalte økonomi fordi «da kan du jobbe med hva du vil senere» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.