Reisenettstedet Tripadvisor har 60 millioner aktive brukere og baserer seg på at brukerne legger igjen kommentarer om sine erfaringer når de er ute og reiser, spiser eller besøker attraksjoner.

Tripadvisor får i snitt inn 115 nye kommentarer hvert minutt. Når man besøker et hotell, en restaurant eller attraksjon kan man gi en karakter på en til fem stjerner og skrive en kort anmeldelse som andre brukere kan se når de planlegger sine reiser. Kommentarene blir gjennomgått av moderatorer som fjerner de mest useriøse og de som prøver å manipulere rankingen til et sted.

Ifølge Outside Magazine har nettstedet blitt så mektig at det nå kan påvirke turismen i et helt land i stor skala.

Dette understøttes av statistikk fra Tourism Economics som viser at brukergenererte anbefalinger på nettet bidro med nesten 21 milliarder kroner til Storbritannias turismeinntekter i 2012. Det tilsvarer 2,2 prosent av totalen.

Blir bedre

En studie fra universitetet i Dublin viser at Tripadvisors tilbakemeldinger til irske hotelleiere gjorde at disse tok affære og endret på det de ble kritisert for. Resultatet var at hotellene i snitt økte sine karakterer fra 3,6 til 3,8 stjerner, skriver Business Insider.

Undersøkelsen tok samtidig for seg hoteller i Las Vegas, hvor fokuset på individuelle tilbakemeldinger ikke er like sterkt, og oppdaget at hotellene der ikke forbedret seg på samme måte som de irske.

Etter hvert som de irske hotellene forbedret seg, økte også belegget. En annen undersøkelse utført av Outside Magazine viser at de hotelleierne som gir tilbakemeldinger på Tripadvisor til sine kritikere øker sjansen for å bli valgt fremfor andre hoteller med 20 prosent, og at de kunne øke fortjenesten sin per rom med 1,4 prosent per prosentpoeng de økte brukertilfredsheten sin med.

Les også:
- Dette er forslag med krutt
Sjeføkonom: To grupper vil merke boliglånsbremsen
- Nå må du tenke deg om før du låner penger  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.