- Dette er forslag med krutt, skriver sjeføkonom Shakeb Syed i en oppdatering tirsdag der han kommenterer Finanstilsynets forslag til tiltak som skal dempe gjeldsveksten i norske husholdninger.

Forslagene kommer etter at Finansdepartementet for litt under to uker siden ba om forslag til tiltak fra tilsynet.

- Vi ser på dette som forslag som vil monne hvis de blir gjennomført, skriver Syed i oppdateringen, men legger til at han på stående fot ikke kan tallfeste hvor mye dette vil dempe boligpris- og kredittveksten.

Merkbar effekt

Spesielt mener han at to av tiltakene vil gi merkbar effekt:

  • Avdragsbetaling på 2,5 prosent årlig fra første år for alle lån med belåningsgrad over 65 prosent

- For de husholdningene som til nå har unnlatt å betale avdrag, vil innføring av minst 2,5% avdragsbetaling bety en de facto renteøkning med 3,5 prosentpoeng, medregnet rentefradragskomponenten, skriver Syed.

- Dette vil være kraftfullt for den stadig økende andelen av husholdninger som unnlater å betale avdrag, legger han til.

  • Det vil ikke lenger være mulighet å låne mer enn 85 prosent av boligens verdi dersom man ikke har tilleggssikkerhet i form av annen eiendom.

- Foreldre som skal hjelpe sine barn med boligkjøp må ifølge dette forslaget stille tilleggsikkerhet i form av pant. Dette er en tilstramning. Tidligere har foreldre vært kausjonister uten at de nødvendigvis har måtte stille pantesikkerhet.

Øker sannsynligheten for rentekutt

Han mener tiltakene i noen grad vil frigjøre Norges Bank fra ansvaret for finansiell stabilitet, og at de derfor vil øke sannsynligheten for rentekutt og lavere rentebane på torsdagens rentemøte.

- Vi har også før dette trodd at renten blir kuttet med 0,25 prosentpoeng på torsdag og at rentebanen vil signalisere ca 50 prosents sannsynlighet for enda et rentekutt deretter. Etter dette har vi blitt enda sikrere i denne troen, skriver Syed i oppdateringen.

Les flere reaksjoner på forslagene til boliglånsbrems:

Sjeføkonom: Sjeføkonom: To grupper vil merke boliglånsbremsen

Finans Norge-sjef Idar Kreutzer: - Typisk NTNU-studenten som vil få problemer

SR-Bank:  - Dette er noe vi prinsipielt ikke liker

Sjeføkonom: - Nå må du tenke deg om før du låner penger

Slik er tiltakene som skal bremse boliglånsveksten

- Fordelen er at det ikke er så mye å holde rent
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.