Telenor har på ny fått en russisk hodepine å slite med, og igjen er det uenighet om oppkjøp som har utløst konflikten.

Mandag morgen melder nyhetsbyrået TDN Finans at Telenor nå ber om en voldgiftsdom for å løse konflikten med Vimpelcom i forbindelse med oppkjøpet av Wind Telecom.

Vil ha ekstern tolkning av avtale
Det som har utløst dette er at Telenor 17. januar tapte en avstemning i Vimpelcoms styre. Mot Telenors tre stemmer ble det vedtatt at selskapet skal kjøpe Wind Telecom.

Les: Storfusjon godkjent mot Telenors vilje og - Telenor kan miste all innflytelse

Oppkjøpet kan føre til at Telenors eiermakt blir dramatisk utvannet, og det forsøker Telenor å unngå gjennom å få en ekstern part til å gå gjennom aksjonæravtalen.

Risikerer utvanning
Aksjonæravtalen var en del av fredsavtalen som ble inngått etter en årelang og global rettsstrid mellom Telenor og medaksjonær Alfa-gruppen. Sammen med flytting av selskapet ut av Russland skulle den gi trygghet for Telenors investering i selskapet, som hang i en tynn tråd under forrige konflikt.

Men avtalen som nå er i ferd med å inngås senker Telenors stemmeandel til 25 prosent, ettersom de nye aksjene vil utgjøre 20 prosent av verdien, men hele 30,6 prosent av stemmene. Og hvis Telenors andel går under 25 prosent er ikke lenger aksjonæravtalen gyldig.

Telenor vil derfor ha en voldgiftsdom for tolkning av aksjonæravtalen i forhold til Wind-transaksjonen.

Ikke "relatert" transaksjon
Telenors russiske eierpartner, Altimo, har gjennom et datterselskap allerede eierinteresser i Orascom, som er en del av Wind. De mener derfor transaksjonen skal gjennomføres som en "relatert M&A", uten fortrinssrettigheter, ifølge TDN Finans.

Telenor mener Orascom-avtalen ikke kan behandles som en "relatert" transaksjon etter aksjonæravtalen.

Les: - Dette er åpenbart lureri

Telenor ber også om at den ekstraordinære generalforsamlingen i Vimpelcom, hvor det skal stemmes over fusjonen, blir utsatt til etter voldgiftsdommen.

Generalforsamlingen er planlagt avholdt 17. mars(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.