DnB Nor-topp Rune Bjerke kalte de første døgnene av krisen en "utenfor virkeligheten-opplevelse" og "absurd" da han i dag holdt foredrag for 400 påmeldte deltakere under Årskonferansen 2010 på Handelshøyskolen BI i Oslo:

- Det å se banker og ledere klappe sammen rundt deg er veldig spesielt, men for å holde ut er man nødt til å sove om natten. Og det gjorde jeg. Søvn gir nye krefter og energi. Men jeg skal innrømme at det ble en konjakk et par kvelder...

Som toppsjef i DnB Nor sto han med beina godt plantet midt oppe i krisen da den raste som verst. I dag presenterte han ti lærdommer han har gjort.

- Dette er viktige lærdommer å minne seg selv på hele tiden, bemerker Rune Bjerke.

1. Kriser kommer brått og sjelden alene.
- Etter at Lehman Brothers gikk overende kom en bølge av krisehendelser, blant annet mistanke om innsidehandel og Terra-kommuner som gikk konkurs. Alt hadde rot i krisen. De eneste gode dagene i september og oktober 2008 var søndagene...

2. Med politisk vilje er nesten alt mulig.
Regjeringen og Norges Bank har bidratt med redningspakker, likviditetstilførsel og store rentekutt.
- Når regjeringer og sentralbanker bestemmer seg for at dette skal vi rydde opp i, så klarer man å hindre at systemet bryter sammen. Alt er mulig hvis man virkelig går inn for å løse et problem. Tenk alt man kunne oppnådd om dette hadde blitt gjort også i forbindelse med miljø- og fattigdomsproblematikk, sier Bjerke.

3. Timing teller.
Alle banker i Europa ble utsatt for press under krisen.
- På ett eller annet tidspunkt måtte man ut og hente penger, men DnB Nor ventet så lenge så mulig. Det viste seg å være smart, for plutselig begynte det å løsne. Man må stole på sine egne vurderinger av situasjonen.

4. Kriser gir muligheter.
- Fra å være en av de minst solide bankene havnet vi etterhvert i en situasjon der vi er godt posisjonert i forhold til regulering og vekst. Erf#229 har vist at mange bedrifter kan komme styrket ut av en krise, sier Bjerke.

Les: Bjerke er nordisk favoritt

Les også:
- Krisen har endret alt
- Snu krisen til din fordel

5. Kriser kan gi styrket indre samhold og lojalitet.
DnB Nor kunne vise til historisk høy medarbeidertilfredshet i 2009. Men slik har det ikke alltid vært:
- På den tiden krisen raste som verst var det ikke mye stas å si at man jobbet i DnB Nor, i alle fall ikke i festlige lag der det var alkohol med i bildet. Organisasjonen blir satt på prøve i slike tøffe tider, men hvis situasjonen blir håndtert på en ålreit måte kan en krise gi styrket samhold og økt lojalitet. Blant annet handler det om å sørge for god intern kommunikasjon og å involvere de ansatte.

6. Perception, perception, perception.
- I 2008 ble DnB Nor sett på som dyre og grådige. Ett år senere var holdningen en helt annen og vi ble kåret til en av de best boliglånsbankene. Ganske interessant. Det holder ikke å ha fakta på sin side, man må også skape det bildet man selv mener er basert på fakta, sier Bjerke.

7. Kulturendring koster mest.
- Det å endre seg i takt med omverdenen og menneskene rundt seg må til for å ha suksess. Kulturendring er det desidert tøffeste og tyngste, men kanskje også det viktigste. Man må rette seg inn mot kundenes behov.

8. Lederskap er et evig maratonløp.
- Det er lett å falle tilbake til det utydelige, kontrollerende og formelle. Men som leder må man tenke på at lederskapet pågår hele tiden og er en lang, lang, lang prøvelse, sier DnB Nor-sjefen.

Les også:
Fremtidens supersjef

9. Folk og sammensetning teller.
Mangfoldsperspektivet går langs mange dimensjoner og akser, og folk må hentes både utenfra og innenfra. Hvor god sammensetningen i organisasjonen er, betyr mye for hvor godt man står rustet, ifølge Bjerke.

10. The unknown unknowns truer alltid.
Rune Bjerke er mest redd for det han ikke ser og det han ikke vet:

- Selv om det er bedring i sikte og utsikter til global vekst i år, er det veldig mange ting som kan skje der ute. Optimisme er flott, men la oss være litt redde for hva som befinner seg rett rundt hjørnet som vi ikke vet noe om, sier han.

Les også:
- Krisen har bare endret karakter

Bankene gir lettere lån




(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.