Lederskap er svært viktig. En supersjef kan snu opp-ned på et selskap og skape store verdier, og omvendt kan en elendig sjef bidra til å kjøre selskapet i grøfta, mener Leading Partner Jesper Elling i The Leadership Company.

Den danske ledereksperten deltok på HSHs årskonferanse nylig og delte villig "oppskriften" på hvordan fremtidens suksessfulle ledere arbeider.

Les også:
- Gode ledere gir de ansatte energi
Sjefsoppgaven

 

- Det er en grunn til at noen ledere lykkes både i krise og når krisen er slutt, forklarte Jesper Elling, og oppsummerte strategien i 13 punkter:

1. Du må aktivere den ledelsesmessige kraft.
- Forstå at du som leder utgjør forskjellen, sier Elling.

2. Ha mot til å be om og kreve det ekstraordinære.
Å være litt fornøyd, holder ikke for en god leder. Du må våge å kreve en ekstra innsats for å bli helt fornøyd.

- Undersøkelser har vist at det gjemmer seg 37 prosent mer i hver medarbeider, det er et potensiale du bør gjøre ditt beste for å hente ut. Derfor: Tør å be om det optimale for å utnytte hver enkelts fulle potensiale, sier Jesper Elling.

3. Sett deg et ekstremt klart og ambisiøst mål.
- Målet må være superklart, slik at alle vet hvor dere skal. Å heve ambisjonsnivået til nye høyder inviterer dessuten hele organisasjonen til å tenke "out of the box". Som leder er det også sunt å bevege seg utenfor sin egen komfortsone, utdyper den danske ledereksperten.

4. Beveg deg fra utviklingsledelse til gjennombruddsledelse.
- Spre lederskapet ditt på mange prosesser for å gjøre en kortvarig og hundre prosent fokusert innsats.

5. Etablér den optimale konteksten.
- Det er effektivt å dreie på kontekstmarkøren. Led situasjonen i stedet for å utøve "situasjonsbestemt ledelse", sier Elling.

6. Skap total klarhet rundt "must win battles".
- Sørg for at alle i toppledelsen er hundre prosent enige i topp 10-prioriteringene. Det er svært sjelden at enigheten er optimal.

7. Etablér det ledelsesmessige rom.
- Gjør klart hvilken bane vi spiller på, og hvilken bane vi ikke spiller på, kommenterer Jesper Elling.

8. Skap "mening" og "innklikning".
- Skap et engasjement og få hele organisasjonen til å koble seg på, sier Elling.

9. Coachende tilgang til ledelse.
- I de nordiske landene er vi nødt til å være coachende i lederstilen vår, da det ikke passer til den nordiske kulturen å være instruktiv.

10. Belønning og oppfølging som virker.
- Riktige belønningssystemer må til for å nå målene som settes, ellers er for eksempel bonusordninger meningsløse, mener Jesper Elling.

11. Skap en enkel, fleksibel og verdibasert organisasjon.
- En organisasjonsstruktur kan være som et edderkoppnett eller en trampoline for høye prestasjoner.

12. Vis veien, gå fremst og vær deg selv.
- Vær en rollemodell og gå foran med et godt eksempel.

13. Optimal selvledelse.
- Kravet til resultater stiger, og det har vist seg at åtte av ti ledere prøver å kompensere for dette ved å legge ned flere arbeidstimer. Men en leder må sørge for å ta vare på seg selv ved å tenke på å få nok hvile, søvn og riktig kosthold. Det er viktig. For hvordan kan du lede andre hvis du ikke engang klarer å lede deg selv? spør Jesper Elling.

Les mer om ledelse her:
Er du den fødte sjef?
Sjefenes suksess-hjerner

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.