Boligprisene fortsetter oppgangen, viser nye tall som ble offentliggjort i dag.

- Dette kommer til å bli en hetere bolighøst enn noensinne, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

- Hovedproblemet er at det er for få objekter ute i markedet i forhold til etterspørselen. Dessuten har nordmenn flest den holdningen at "alt skal opp": De har en ekstrem tro på fremtiden. Det eneste som holder igjen nå er prisnivået i seg selv. Men så er jo naive foreldre med investorbriller kommet mer på banen - og det var dette jeg advarte mot da Finanstilsynet kom med strengere egenkapitalskrav ifjor, sier han.


Den såkalte 15-prosentregelen, som innebærer at boligkjøpere som hovedregel må spare opp 15 prosent egenkapital for å få boliglån, har nemlig langt ifra lagt en demper på det opphetede boligmarkedet.

- Nei, den har ikke hatt noen effekt. Eller: Den har faktisk hatt motsatt effekt, forklarer Øye.

- Bruker kalkulatoren for kjapt
- Det strenge egenkapitalkravet har lokket foreldre på banen i større grad enn før. Når unge håpefulle kommer på visning med litt naive foreldre på slep, er det ingen andre som har en sjanse. Foreldre vil hjelpe barna sine for enhver pris, det virker som det ikke er noen øvre grenser. Men jeg vil nok si at de bruker kalkulatoren litt for kjapt. Jeg har større tro på bankens enn på foreldrenes kredittvurdering av barna, for å si det sånn, sier Øye.

Nå som leieprisene er så høye, er terskelen blitt enda lavere for å kjøpe en ekstra bolig, bemerker han.

Og ingenting tyder på at boligprisene vil bli dempet med det første heller.

- Det er all time high, det går så fort, det bare ruller på. Først ut i neste år vil man begynne å merke en vekst i utbudet av boliger, så får vi håpe at dét vil bidra til å dempe prisøkningen, sier Bjørn-Erik Øye.

 

Rekordhøy omsetning i august
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities er enig i at boligmarkedet er hett.

- Meglerne har sagt det lenge, og disse tallene bekrefter det. Antall omsetninger i august var rekordhøyt, sier han til DN.no, etter å ha regnet på tallene.

Prisene er høye, boligene går raskt unna, og Andreassen ser ingen grunn til at markedet skal endre seg nevneverdig i nærmeste fremtid.

- Renten forblir lav og kan til og med bli kuttet i høst, arbeidsmarkedet er bra, lønnsveksten er bra og prisveksten i samfunnet er lav. Nå ser vi jo at ikke alle typer boliger blir revet unna like raskt, men det er ingenting som tilsier en bråstopp. Markedet er hett og boligprisene stiger videre, sier han.

Les også: Frykter hetere bolighøst enn i fjor

Boligprisene steg i august

Boligbyggingen på vei oppover

Kraftig prishopp i august (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.