Oslo Børs steg tirsdag sammen med de andre europeiske børsene. Yara International var blant aksjene som ledet oppgangen.

- Hovedindeksen skal opp
Aksjestrateg Erik Fosland i Nordea er positiv til utviklingen på Oslo Børs fremover og peker på dagens P/E på 10,3 ganger, mot det historiske snittet på 12 basert på tolv måneders fremtidig estimert inntjening. Ifølge ham skal hovedindeksen i 480 poeng hvis man priser inn historisk P/E-snitt.

- Aksjene på Oslo Børs er billig priset basert på både pris/bok- og P/E- basis. Vi tror vi er midt i en oppgangssyklus og i slike tilfeller kan Børsen prises over snittet. En høy oljepris gir god inntjening til mange av selskapene på Oslo Børs og det er flere av disse som har mer å gå på hvis man tror på de høye oljeprisene, sier Fosland, og legger til:

- Det er vel ingen som har priset inn de langsiktige høye oljeprisene. Nordea har oljeprisanslag på 107 dollar fatet for 2011 og 110 dollar fatet neste år.

Aksjestrategen ser dog flere ”mørke skyer” på ”himmelen”.

- Åh, hvor skal vi starte? Det er mye å ta tak i her. Gjeldsbelastningen i Europa og USA er faretruende høy. Gjeldstaket i USA som må heves, er også en mørk sky på himmelen, sier han og legger til en rekke andre risikomomenter.

Oppkjøpsaktivitet
På den positive siden peker han på oppkjøps- og fusjonsaktivitet i markedet, og viser til Microsofts kjøp av Skype samt Hertz' kjøp av Dollar Thrifty.

- Vi ser både skyer og sol på himmelen. Ser man på de lange trendene og ser bort fra den kortsiktige volatiliteten, så er markedene attraktivt priset og tror man på inntjeningen til selskapene så skal børsene opp, sier Fosland.

Les også: Gir 50 milliarder for Skype

Yaras marked i fyr og flamme
Yara steg 2,7 prosent, og er dermed opp for fjerde dag på rad. Analytiker Henrik Sinding i Carnegie mener at oppgangen kommer som følge av den sterke oppgangen i ureaprisene, og at aksjekursen har hengt litt etter utviklingen der.

"Ureamarkedet er i fyr og flamme. Sesongmessige sterkt ureamarked vil drive aksjene i andre halvår. Vi tror at gjødselprisene og marginene vil overraske på oppsiden i 2011", skriver Sinding i en oppdatering tirsdag.

Carnegie viser til at ureaprisen har steget rundt 30 prosent siden april, og mener at deres anslag om ureapriser på 340-350 dollar pr tonn i andre og tredje kvartal "helt klart ser for forsiktig ut". Dagens prisnivå er på rundt 390 dollar pr tonn.

Yara skal snart offentliggjøre hvor neste sesongs nitratpriser starter, noe er det knyttet stor spenning til. Nitratgjødsel handles med en premie på ureapris, og med dagens høye og stigende ureapriser er det store forventninger til nitratprisene. Carnegie tror likevel at prisene vil overraske positivt.

Fall etter tall
Fred. Olsen Energy ble tynget av kostnadsutviklingen og er blant de største taperne på Oslo Børs.

Riggselskapet falt 3,93 prosent etter å ha publisert sine tall for første kvartal.

Les også: Resultatsmell for Fred Olsen Energy

Analytikere TDN Finans har snakket med viser til at selskapets kostnadsutvikling skuffer.

- Topplinjen var omtrent som ventet, men kostnadene ga rundt ti prosent lavere ebitda enn våre anslag, sier analytiker Bjørn Thoresen i First Securities til TDN Finans.

Ifølge Janne Kvernland i Argo Securities er Fred. Olsen Energy et selskap i endring.

- De har nå bestilt sin første nye rigg og har opsjon på ytterligere en. Fred. Olsen Energy har vært et selskap med eldre eiendeler, men har nå startet på en flåtefornyelse. Statoil har meldt at det er i markedet for nye rigger mot kontrakt på norsk sokkel, og der er også Fred. Olsen Energy interessert. Det kan komme flere nybygg i forhold til dette også, sier hun videre.

Oppgraderinger
Pareto Securities oppgraderer legemiddelselskapet Pronova fra hold til kjøp i lys av kvartalsrapporten og tar opp kursmålet med halvannen krone til 11 kroner.

Les også: Japan-suksess for Pronova

Pareto oppgraderer også mediekonsernet Schibsted, fra hold til kjøp, mens kursmålet nedjusteres fra 185 til 180 kroner, ifølge en oppdatering tirsdag.

Pareto viser til at rubrikkannonser på internett fortsetter den positive utviklingen, mens at Schibsteds største utfordring er opplagsfallet i VG og Aftonbladet.

- Vi venter at Schibsted vil rapportere et EBITDA på 338 millioner kroner i første kvartal 2011, opp fra 266 millioner kroner i 2010 og høyere enn konsensus på 312 millioner kroner, heter det i oppdateringen.

Pareto skriver videre at de venter at prisen på VG snart blir satt opp, og viser til at den ligger på lavere nivå enn konkurrentene.

Schibsted er opp 0,44 prosent.

Oljefunn løfter Det Norske
Det norske oljeselskap steg 0,94 etter kvartalstallene, og blir i tillegg hjulpet av at selskapet eier deler av en lisens i Nordsjøen der Statoil nå har funnet olje.

Les også: Gammelt område skjulte oljefunn

Foreløpige beregninger av størrelsen på funnet er mellom 12,5 og 56,5 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter, ifølge Statoil. Foreløpige data indikerer at det er olje som er funnet.

Barclays ser oppside i oljeprisen
Barclays Capital Markets ser oppside i oljeprisen, og mener at dagens prisnivåer er et "ekstremt attraktive inngangspunkt".

I en oppdatering mandag skriver meglerhuset at venter at oppgangen i konsumetterspørselen øker, og danner et gulv for oljeprisen. Oppsiden avhenger av geopolitikk, særlig i forhold til uro i Midtøsten.

- Forrige ukes korreksjon skjedde mens de fundamentale forholdene er ekstremt sterke, Etterspørselen har fortsatt ikke vist tegn til skade ennå, og derfor venter vi at prisene gradvis vil stige fra dagens nivåer, heter det.

Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 0,65 prosent til 438,10 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.