- Hele nasjonen bør ha angst for hollandsk syke, sier NHO-sjef John G. Bernander til DN.no.

I ettermiddag møtte toppledelsen i NHO næringsminister Trond Giske og departementets ledergruppe for å snakke om utfordringer i næringspolitikken.

- Vi venter at Giske kan ta et sektorovergripende ansvar, sier Bernander. Giske på sin side mener det er viktig å møte NHO tidlig.

Utfordringene for næringslivet er store, ikke minst gjør en sterk krone det vanskelig for konkurranseutsatte bedrifter. Norges Banks renteøkning i forrige uke og varsel om at renten skal videre opp, gjør det ikke lettere.

- Må raskest mulig ned på handlingsregelen
Statsråd Trond Giske peker på at den viktigste faktoren han kan påvirke for å bidra til lavere kronekurs og lave renter for norsk konkurranseutsatt sektor, er budsjettpolitikken og hvor mye penger som "pøses inn i økonomien".

Les også:
- Vi kan ikke fortsette slik

- Vi har stor tro på Trond Giskes vilje til å føre en riktig økonomisk politikk. Nå er vi opptatt av at regjeringen må raskest mulig ned på handlingsregelen, sier Bernander.

Regjeringen bruker 148,5 milliarder oljekroner i neste års budsjett - 44,6 milliarder mer enn handlingsregelen tilsier. Det er en økning på 14,6 milliarder kroner fra budsjettet for 2009.

- Jeg mener det er helt riktig å bruke penger nå, men er selvfølgelig enig i at vi ikke kan ligge flere titalls millioner kroner over fireprosentsbanen i mange år. Det er imidlertid alltid vanskelig å vite når krisetiltak skal utfases, det gjelder å ikke stramme inn for fort - men å treffe riktig tidspunkt. Det er en stor utfordring, sier Giske.

Pøser ut oljepenger
Regjeringens vanvittige oljepengebruk i neste års budsjett har utløst en debatt om hollandsk syke og Norges svulmende offentlige sektor.

Hollandsk syke innebærer en utvikling der oljeinntektene fører til at skjermede sektorer eser ut, mens konkurranseutsatt sektor bygges ned.

Den høye oljepengebruken gjør det også mulig for Norge å ha verdens største andel uføretrygdede.

Giske sier at advarslene om hollandsk syke må tas på fullt alvor, og Bernander er enig. Han er bekymret for den kraftige oljepengebruken og deler frykten for "sykdommen", forteller han DN.no.

- Den beste vaksinen mot hollandsk syke er å drive nyskaping og legge til rette for innovasjon og forskning, slik at vi også har noe etter oljen, sier Trond Giske.

Les også:
Frykter et sykt Norge
- Verdensøkonomien går på dop
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.