Debatten om hollandsk syke og Norges svulmende offentlige sektor raser nå i norsk presse.

Debatten kom i kjølvannet av regjeringens vanvittige oljepengebruk i neste års statsbudsjett, og flere eksperter, blant dem sentralbanksjef Svein Gjedrem, frykter at Norge kan rammes av hollandsk syke.

Begrepet beskriver en utvikling der oljeinntektene fører til at skjermede sektorer eser ut mens konkurranseutsatt sektor bygges ned.

Fullt alvor
Også nærings- og handelsminister Trond Giske deler uroen.

- Jeg mener at vi skal advarslene om hollandsk syke på fullt alvor, sier Giske til DN.no.

Han peker på at det ikke finnes historiske eksempler på land som har fått så stor formue på så kort tid som Norge har fått, uten at det har gått galt.

- Derfor er utlendinger også mektig imponert over at vi har satt av flere tusen milliarder kroner i oljefondet, og det å klare å holde igjen på pengebruken og sørge for at norsk industri ikke går over ende av rente, kronekurs og kostnadsnivå, det er en utrolig viktig oppgave vi skal klare, sier han.

Kan ikke fortsette slik
Både toppsjef Helge Lund i Statoil og Orkla-topp Dag Opedal har også meldt seg på i debatten.

Helge Lund kaller Norge for oljedopet, mens Dag Opedal frykter at Norges enormt store offentlige sektor vil gi en så sterk krone og høyt kostnadsnivå at det vil presse den konkurranseutsatte industrien ytterligere i tiden som kommer.

Regjeringen bruker 148,5 milliarder oljekroner i neste års budsjett , 44,6 milliarder mer enn handlingsregelen tilsier. Det er en økning på 14,6 milliarder kroner fra budsjettet for 2009.

Jeg tror det er allmenn enighet om vi ikke kan ligge flere titalls milliarder kroner over fireprosentsbane

- Vi prøver nå å komme tilbake til handlingsregelen. Jeg mener det er helt riktig å bruke så mye penger som vi gjør nå i finanskrisen, men pengebruken kan ikke fortsette på utbestemt tid, sier han.

- Viktig del av jobben min
Han peker på at den viktigste faktoren han kan påvirke for å bidra til lavere kronekurs og lave renter for norsk konkurranseutsatt sektor, er budsjettpolitikken og hvor mye penger som "pøses inn i økonomien".

- Statsbudsjettet ligger ikke under næringsdepartementet, men som næringsminister skal jeg bidra til å ivareta næringslivets kår og å snakke med finansministeren og resten av regjeringen om budsjettpolitikken vil være en viktig del av jobben min, sier han.

- Vi du altså bidra til at budsjettet blir strammere til neste år?

- Jeg vil bidra til at det føres en riktig økonomisk politikk. Det tror jeg det er almenn enighet om, at flere titalls milliarder kroner over fireprosentsbanen kan vi ikke ligge på i mange år, sier han.

- Bekymret
Den høye oljepengebruken gjør det også mulig for Norge å ha verdens største andel uføretrygdede. Tilsammen er nesten en fjerdedel av nordmenn i arbeidsfør alder utenfor arbeidslivet.

- Dette er en del av velferdsstaten vår, som sørger for at man kan pensjonere deg tidlig eller at man har en trygg inntekt selv om man er ufør. Men jeg er bekymret for at for mye av arbeidsstokken vår til enhver tid er utenfor arbeid, medgir han.

- Det handler om å ta tak i sykefravær tidlig, for det er langtidsfraværet som øker mest. Så må man sørge for at næringslivet og arbeidslivet gjør det mulig å stå helt til pensjonsalder. For det er den andre store bekymringen, nemlig at så mange går ut av arbeidslivet før de når pensjonsalder som ufør eller førtidspensjonert. Det er noe vi må ta tak i, legger han til.

Les også: - Norge kan rammes av hollandsk syke

DN.no har i høst satt søkelyset på trygdeproblemet i Norge:

Sannheten om norsk ledighet

681.000 arbeidere betaler Norges uføreregning


- Hvor i huleste blir pengene våre av?


- Regjeringen bidrar til høyere uføretall


- Mange av disse kunne muligens vært i arbeid


Sannheten om norsk ledighet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.