Telenors indiske oppkjøp får hard medfart både på børsen og av analytikerkorpset.

Les mer om det indiske oppkjøpet: Telenor med milliardkjøp

Aksjen stuper, og Telenor er ved lunsjtider dagens desiderte børstaper.

Klokken 13.30 er aksjen ned 13,37 prosent, og koster nå mindre enn den gjorde ved børsintroduksjonen i desember 2000.

Les: Hele gevinsten borte i Telenor

Under onsdagens resultatpresentasjon stjal det indiske oppkjøpet all oppmerksomhet fra tallene som ble lagt frem , og så godt som samtlige spørsmål til Telenor-ledelsen var kritiske.

- Alt er galt med denne dealen, sier Arctic-analytiker Martin Hoff til Dagensit.no.





Hinsides priset
Telenor kjøper aksjer i Unitech Wireless for rundt 7,2 milliarder kroner og skal også hente 12 milliarder kroner i en rettet emisjon for å finansiere etableringen i India.

- Det er hinsides priset, alt for høyt, sier Hoff.

Han peker på at Telenor selv er priset på en ekstremt lav verdivurdering nå.

- Selv om man legger et langsiktig rasjonale til grunn kan man ikke forsvare prisingen av Unitech når man ser på Telenors egen aksjekurs nå, mener Hoff.

Straffer de offensive
Analytiker Tore A. Tønseth i Pareto er også skeptisk.

- I utgangspunktet er jeg positiv til det strategiske ved å gå inn i India, jeg ser helt klart store muligheter der. Men dette oppkjøpet vil føre til at alle estimater de neste tre til fem årene må nedjusteres, og det har helt klart en negativ effekt på kort sikt, sier Tønseth.

Han mener det er negativt at Telenor henter penger.

- Å hente penger for å være ekspansiv i vekstmarkeder blir man helt klart straffet for nå, sier Tønseth.

Han gjorde nylig en sammenligning mellom telekomselskaper med høy capex og telecomselskaper med lav capex.

- Før ble selskaper med høy capex priset høyere fordi markedet forventet vekst. De siste ukene har det snudd, og selskapene blir nå straffet for å være ekspansive, sier Tønseth.

Kredittvurderingsselskapet Moody's setter nå den langsiktige A2-ratingen og Prime 1- ratingen på Telenor til gjennomgang for mulig nedgradering.

- I gjennomgangen vil Moody's vurdere både de forretningsmessige og finansielle implikasjonene av kjøpet , i hvilken grad dette øker eksponeringen mot vekstmarkeder, samt selskapets appetitt for andre fremtidige transaksjoner, sier direktør Carlos Winzer i Moody's ifølge TDN Finans.

- Helt krise
Hoff tror Telenor-ledelsen vil få massiv kritikk for oppkjøpet.

- Dette er helt krise, sier han om oppkjøpet.

Hoff har blitt nedringt av aksjonærer og investorer, og samtlige har vært svært negative til Telenors oppkjøp.

- Selv om Telenor mener dette er riktig strategisk og langsiktig må de jo ta hensyn til hva som skjer i finansmarkedet. De må hente penger, og i dagens marked er det omtrent det verste man kan gjøre, sier Hoff.

Lenge til det vil smake fugl
Ikke nok med at Telenor graver dypt i pengesekken, det vil ta flere år før investeringen betaler seg.

Telenor regner med at de vil nå et break even på driftsresultatet (ebitda) iløpet av de første tre årene etter lanseringen, men at kontantstrømmen ikke vil nå break even før et par år etter det.

- De sier selv at de ikke kommer til å tjene penger før om seks-syv år, sier en skeptisk Hoff.

Telenors ambisjoner på lang sikt er åtte prosents markedsandel, 30 prosent driftsmargin og 20 prosent margin fra cash flow fra driften.

Dyr inngangsbillett
Hoff blir ikke mindre skeptisk av å se på hva det er Telenor mener de skal tjene penger på.

- Det er ingen substans i det de kjøper. Dette selskapet har jo ingenting, bare en rett til å bygge ut. Det Telenor kjøper er en dyr inngangsbillett til et marked, sier Hoff.

Selv om India er verdens raskest voksende mobilmarked, og nå er verdens nest største mobilmarked etter Kina, er det også et utfordrende marked.

- India er et ekstremt konkurranseutsatt marked, med syv - åtte landsdekkende operatører. Telenor ville aldri gått inn i et mindre marked med så stor konkurranse, men de gjør det her fordi markedet er så stort, sier Hoff.

Les kommentar: Baksaas er tøff (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.