Fredag slippes slippes det en hel rekke av nøkkeltall for utviklingen i norsk økonomi.

  • Kl 09.00 Norsk PMI - aktivitetsindikatoren for industrien
  • Kl 10.00 Arbeidsledighetstall fra NAV
  • Kl 10.00 Kredittindikatoren K2 fra SSB
  • Kl 11.00 Boligprisstatistikk fra EFF

- Av de mange norske nøkkeltallene i dag er vi mest spente på boligprisutviklingen i oktober, skriver sjeføkonom Steinar Juel i morgenrapporten fra Nordea Markets fredag.

- Over for denne gang
Dagens boligprisstatistikk kan gi en indikasjon på om vi virkelig står foran en lengre og dypere nedgang i prisene eller ikke.

- Alt tyder på at prisoppgangen på boliger er over for denne gang, mener Juel.

- Usikkerheten er knyttet til hvor raskt prisene vil falle. Vi tror fortsatt det blir et moderat fall de neste par årene, hvor det enkeltmåneder vil kunne bli prisoppgang, skriver sjeføkonomen.

Han mener oktober kan bli en slik måned med en svak prisoppgang, etter det sesongkorrigerte fallet på hele 0,9 prosent i september (1,4 prosent nedgang i faktisk fall).

Kan få sterkere fall
Viser det seg at prisene falt med rundt en prosent også i oktober, kan det være et signal om et sterkere prisfall fremover enn det vi til nå har anslått, mener Juel.

Da tror Juel at det kan bli starten på en selvforsterkende spiral som etter hvert vil få store konsekvenser.

- Det vil virke sterkt negativt på boligbyggingen og dempe privat forbruk, og bidra til høyere arbeidsledighet fremover, konkluderer han.

I går kom statistikk på omsatte borettslagsleiligheter. Snittprisen endte der 1,5 prosent lavere i oktober, sammenlignet med september.

- Fortsatt tett kamp om boligene

LES OGSÅ:

Spår boligprisboom i 2016

Oktober-statistikken fra Garanti Eiendomsmegling: - Fortsatt tett kamp om boligene

Boligprisfall i september: - Stor sannsynlighet for prisfall ut året (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.