Fredag la Norges Eiendomsmeglerforening frem boligtall for 2008 som viser en nedgang på fire prosent i 2008.

I prognosen for 2009 regner NEF med en videre nedgang på ti prosent, men i tallene er det lagt til grunn at den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen allerede ligger ni prosent under gjennomsnittet for ifjor.

NEF-leder Christian Dreyer ser dermed signaler som tyder på at markedet kan være i ferd med å normalisere seg, men det er avhengig av to viktige faktorer.

Det ene er at arbeidsledigheten holder seg i tråd med SSBs estimater, men enda viktigere er det at bankenes redningspakker når ut til kundene.

SSB estimerer at ledigheten kommer til å nå 3,7 prosent i løpet av 2009, og 4,6 prosent i 2010.

Ærlig ansikt
- Bankenes oppførsel er merkelig. Jeg ønsker å se et ærligere ansikt hos bankene, sa Dreyer på pressekonferansen.

Han savnet edruelighet hos bankene både i oppgangs- og nedgangsperioder, og mener bankenes forsikringer om at de fremdeles låner ut til kundene er misvisende.

- Rammebetingelsene nå er nærmest umulig for folk flest, fortsatte Dreyer.

Les også: Sjeføkonom: - Ingen dramatikk i at bankene strammer inn

Rentebelastningen etter skatt var stigende på eksisterende lånetagere i 2008, men flatet ut i fjerde kvartal. Dreyer tror de siste månedenes rentenedsettelser, og forventningen om fortsatte rentekutt, kan få innvirkning på markedet allerede i januar eller februar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.