Boligprisene i Sverige kan være overvurdert med 25 prosent, ifølge analytiker Bengt Hansson hos den svenske Bostadskreditnämnden (Bkn), skriver di.se.

Bkn er regjeringens ekspertorgan når det gjelder kapitaltilgang til boligmarkedet. Bkn er også ekspertorgan for omstrukturering av kommunale boligselskaper i svake boligmarkeder.

- Hele landet
I februar advarte Bkn om at boligprisene var overvurdert med 20 prosent, og siden da har villaprisene i Sverige økt med ni prosent, mens prisen på de såkalte bostadsrättene har steget med 12 prosent. Siden 1996 har husprisene i Malmö steget 276 prosent, i Göteborg 264 prosent og i Stockholms-regionen 219 prosent.

De alt for høye boligprisene er imidlertid ikke bare noe storbyfenomen, ifølge analytikeren.

- Det gjelder hele landet og skyldes at det er renten som er den tunge faktoren, samtidig som gjennomsnittsinntekten har utviklet seg omtrent likt i hele landet, sier Hansson til avisen.

"Tvilsom på lang sikt"
Nordeas sjeføkonom Annika Winsth tør ikke peke på i hvilke regioner et prisfall risikerer å bli mest dramatisk.

Winsth tilhører normalt de ekspertene som er minst bekymret for utviklingen i boligprisene, men nå er hun på linje med de økonomene som krever at det nylig innførte lånetaket ved boligkjøp, også må kompletteres med krav om å betale avdrag på lånene.

Hverken Riksbankens renteøkninger eller lånetaket har klart å kjøle ned boligmarkedet, konstaterer hun, og kaller utviklingen for "tvilsom på lang sikt".

- Akkurat nå er vi ikke bekymret. Vi har boligmangel i Sverige mange steder og husholdningene er flinke til å spare, men på lang sikt tror vi ikke prisutviklingen er fornuftig, sier Winsth til di.se.

Tror prisene er lavere om 10 år
Bengt Hansson hos Bkn er imidlertid ikke i tvil om at det kommer et prisfall, selv om det kan utebli på kort sikt så lenge rentene er lave og økonomien vokser. Men han sier han vil bli veldig overrakset hvis prisene om 10 år er høyere enn i dag.

Bkn er ikke alene om å mene at svenske boligpriser er for høye.

En rapport fra Den europeiske sentralbanken (ECB) ifjor kom fram til at prisene var 40 prosent for høye i Sveige, mens avisen the Economist i en fersk internasjonal sammenligning kom frem til at prisene var 41,5 prosent for høye i Sverige.

Les også: - Boligen gjør deg aldri mer rik

<b>Spår billigere og billigere boliger</b>

<b>Gjedrem: -Belåningsgraden er urovekkende høy</b>

<b>Advarer mot «aksjekrakk» i boligmarkedet</b> (Bkn: oktober 2009)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.