Prisene på omsatte bruktboliger i oktober falt 1,5 prosent i oktober sammenlignet med september, viser den siste statistikken fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) som ble publisert i dag, fredag.

Justert for sesongvariasjoner var nedgangen 0,8 prosent, og det etterfølger et sesongjustert fall i september på 0,9 prosent.

Les: Boligprisene falt i oktober

- Nå begyner det å bli mye, sier sjeføkonom i Nordea Markets, Steinar Juel til DN.no.

Sjeføkonom i Nordea Markets, Steinar Juel.
Sjeføkonom i Nordea Markets, Steinar Juel. (Foto: Gunnar Lier)
Selv om det forstatt er tidlig, mener Juel at stadig mer nå taler for at det norske boligmarkedet kan være inne i en lengre fallende trend.

Juel understreker at man ikke kan bruke linjal på utviklingen siste månedene og på dette grunnlag slå fast at prisene skal falle videre i samme tempo. Men de kan komme til å gjøre det, frykter han.

- Dersom vi får flere måneder med slikt prisfall, risikerer vi at det påvirker folks forventninger, at den negative prisutviklingen blir en selvforsterkende effekt, sier Juel til DN.no.

Et kraftig varsku
Mens den psykologiske faktoren virker ytterligere forsterkende på et marked med stigende priser, kan samme effekten slå ut andre veien når prisene faller.

Når prisene stiger, har folk følelsen av at de taper penger for hver måned de venter med å kjøpe. Dersom det fester seg et inntrykk av det motsatte, vil folk kunne føle at de taper penger på å kjøpe nå - at det lønner seg å vente til prisene har falt litt til. Og dermed faller også prisene litt til, i fraværet av kjøpere. Og slik kan det fortsette ganske lenge, mener Juel.

- Dersom prisene fortsetter å falle rundt én prosent hver måned, kan vi få et prisfall på rundt ti prosent det neste året, mener Juel.

Det vil i så fall innebære et av de kraftigste fallene i det norske boligmarkedet siden det store krakket i 1989-1991.

Her kan du sjekke boligprisene der du bor!

Underveis i et slikt scenario kan også bankene begynne å bli nervøse, og dermed stramme inn på tilgangen på lån, særlig mellomfinansiering. Det vil i så fall ytterligere forsterke den negative utviklingen.

- Vi kan allerede slå fast at boligprisene har større fart nedover enn vi hadde trodd. Det er ikke full alarm enda, men dette er et krafig varsel, sier Juel.

Ikke justert for sesongvariasjoner falt bruktprisene 1,5 prosent i oktober for hele landet.

For borettslagsleiligheter i Oslo synes utviklingen å ha vært enda verre. Statistikk fra Oslos største boligbyggerlag, OBOS, viste i dag et prisfall på massive 2,4 prosent på en måned.

Les saken: Nå raser prisene på borettslagsleiligheter i Oslo

















Les også:
Nå raser prisene på borettslagsleiligheter i Oslo

Usolgte boliger pøses ut i leiemarkedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.