Boligprisene falt 1,5 prosent i oktober sammenliknet med september, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi på vegne av Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).










Sesongkorrigerte priser i parentes. Sesongkorrigering foretatt i forbindelse med september-statistikken. Kilde: Eiendomsverdi/EFF/Finn.no

Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene 0,8 prosent i forhold til september (se forkl#229 i faktaboks).

Dermed er dette det største oktoberfallet siden finanskrisehøsten 2008.

Her kan du sjekke boligprisene der du bor!

- Kan få en kraftig nedgang
Boligprisene er nå 1,3 prosent høyere enn i oktober 2012.

- 12 månedersveksten er altså på det laveste nivået siden 2003, hvis vi ser bort fra finanskrisen i 2008. Vi forventer at trenden med en lavere 12 månedersvekst fortsetter de kommende månedene, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i EFF.

Boligprisene er nå 5,4 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen for 2012.

Uendrete priser fra oktober og ut året gir en årsvekst på 5,1 prosent.

- Vi er nødt til å få fart i nybyggmarkedet, hvis ikke kan vi få en kraftig nedgang, sier Dreyer

- Egenkapitalkravet var absolutt en effekt. Mange ferdigstilte boliger har også hatt en effekt. Samtidig preges markedet av psykologi. Mange er usikre. Vi tror på en større trygghet i 2014, sier Dreyer.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 30.700 kroner.

- Fallet kan fortsette
Sentrallbanksjefen advarte i går mot en nedgang på 10 prosent i boligmarkedet.

- Det er ikke utenkelig at det kan skje i enkelte områder. Det i seg selv ville ikke vært dramatisk. Dramatisk er det hvis nybyggingen stuper. Stopper aktiviteten i den sektoren, vil det påvirke husholdningene betydelig, sier Dreyer.

Nå ligger det 15.714 boliger på Finn.no mot 15.844 boliger foregående måned.

- Varelageret er høyt. Det ligger 25 prosent flere aktive boligannonser på Finn.no nå enn det gjorde samme måned i fjor, sier Dreyer.

I oktober 2012 lå det 12.576 boliger på Finn.no.

- Dersom det høye varelageret vedvarer frem mot jul, forventer vi at prisene fortsetter å falle noe ut året, sier Dreyer.

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 33 dager i oktober mot 30 dager i september. I oktober 2012 var formidlingstiden 28 dager.

Formidlingstiden er definert som tiden det tar fra boligen første gang ble annonsert på Finn.no til den ble solgt.





- Salget av bruktbolig i oktober har gått ned 11 prosent sammenliknet med tilsvarende måned i fjor. Lavere aktivitet må sees i sammenheng med at det tar lengre tid å selge boligene. Det er usikkerhet om videre prisutvikling. Da trenger selgerne mer tid før de byr, og selgere og kjøpere bruker lengre tid på å bli enige om prisnivå, sier Dreyer.

I oktober ble det omsatt 6.509 boliger mot 8.597 i september (septembertallene er revidert opp fra 7381).

I oktober i fjor ble det omsatt 7.340 boliger. Så langt i 2013 er det solgt 71.037 boliger sammenliknet med 73.345 i fjor.

Saken oppdateres!

Les også:
Oktober: Her er boligene mindre verdt enn for et år siden

Oktober: Nå raser prisene på borettslagsleiligheter i Oslo

- Sjokkerende og svært ubehagelig

- Alt tyder på at prisoppgangen på boliger er over for denne gang

- Folk kan ikke lenger krige om «50-kvadratmeterne»

Spår boligprisboom i 2016 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.