Det kraftige kroneraset i vår og sommer har blåst opp verdien av det norske oljefondet og ført til at regjeringen har fått en betydelig økning i antall oljemilliarder den kan bruke i forslaget til statsbudsjett som legges frem i oktober.

Kroneraset har så langt i år gitt regjeringen et ekstra handlingsrom på rundt 13 milliarder kroner. Og dersom regjeringen forutsetter at dagens kroneverdi holder seg frem til nyttår vil beløpet kunne øke til nærmere 15 milliarder kroner.

- Det gjør det enklere å skryte av at man ligger godt under handlingsregelen, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.no.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa til DN i forrige uke at han vil bruke 50 milliarder kroner mindre enn det handlingsregelen tillater i forslaget til neste års budsjett. Kroneraset kan gjøre det enklere å holde igjen på pengebruken. Den oppblåste verdien av oljefondet gjør at regjeringen har 15 milliarder kroner mer tilgjengelig enn den ville hatt dersom verdien av kronen hadde holdt seg stabil fra nyttår og frem til nå.

Verdien varierer med kronen
Siden oljefondet utelukkende er investert i internasjonal valuta vil fondets verdi målt i norske kroner variere med verdien av kronen. Når kronen faller i verdi betyr det at fondet øker i verdi, siden man vil få flere kroner for hver enhet av internasjonal valuta man veksler inn.

Så langt i år har kronen falt rundt åtte prosent mot en vektet kurv av 44 valutaer i de nasjonene som Norge handler mest med. Kurven er ikke helt representatitv for oljefondet, som er investert i rundt 35 ulike valutaer, men beregninger DN.no har gjort tyder på at kurven gir et greit bilde på utviklingen i fondets verdi i kroner så langt i år.

Kan bruke opp mot 200 milliarder
Handlingsregelen åpner for at man kan bruke den forventede realavkastningen fra oljefondet over statsbudsjettet. Avkastningen er anslått til fire prosent, noe som betyr at man kan bruke fire prosent av verdien i oljefondet i inngangen til budsjettåret.

Basert på tidligere års estimater er det naturlig å tenke seg at regjeringen nå ser for seg at verdien av oljefondet vil være på et sted mellom 4800 og 5000 milliarder kroner ved utgangen av året. Det vil i så fall bety at regjeringen har et sted mellom 192 og 200 milliarder oljekroner å rutte med i budsjettforslaget for det neste året.

Uten årets kroneras ville dette handlingsrommet blitt redusert til et sted mellom 177 og 185 milliarder kroner.

Spiller liten rolle
Men siden statsministeren allerede har signalisert at regjeringen vil legge seg rundt 50 milliarder under fireprosentsbanen, mener Juel kroneeffekten spiller liten rolle i år.

- Hvis man hadde brukt handlingsregelen så hadde det vært tullete, sier Juel, men legger til at det ikke får så stor betydning i og med at regjeringen legger seg langt under fireprosenten.

Og siden handlingsregelen ikke er en regel som sier noe om hvor innstrammende eller stimulerende et statsbudsjett er, vil heller ikke kronevariasjonen være spesielt farlig over tid, mener Juel.

Han peker på at det er opp til hver enkelt regjering å tilpasse pengebruken til økonomien - og at det derfor ikke er selve størrelsen på handlingsrommet innenfor fireprosentbanen som bestemmer hvor mye oljepenger vi bør bruke.

- Handlingsregelen er ikke en operativ regel for finanspolitikk, men en langsiktig regel for hvordan man skal fase inn oljeinntektene i økonomien og som skal sikre at vi beholder en realverdi av oppsp#229en til pensjoner. Så egentlig har vi ikke vi noen finanspolitisk regel.

- Derfor blir det opp til hver enkelt regjering å tilpasse pengebruken ut fra konjunktursituasjonen. Og det er kanskje slik det må være. Men det gjør at man har en større fristelse i å overforbruke penger i Norge, sier Juel.



* Estimatet er et grovt overslag på hvordan verdien av fondet vil utvikle seg frem til nyttår, gitt at dagens kroneverdi holder seg frem til den tid.



LES OGSÅ:

<b>Tror ikke Stoltenberg vil bremse bruken av oljepenger: - Dette er trolig feil</b>

<b>Bremser bruk av oljepenger</b>

<b>Regjeringen bruker 125 milliarder oljekroner i år</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.