- Jeg tror både selskapene på Oslo Børs og andre selskaper vil tjene mer penger i 2011 enn i 2010, sier sjefstrateg i First Securities Peter Hermanrud.

Under Acta-konferansen i dag la han frem sitt markedssyn fremover.

Han tror børskursene vil dra seg videre oppover i det han kaller pris/bok-båndet.

- Aksjer er ikke billige, men de er ikke dyre heller. De er middels dyre. Men også når aksjer er middels dyre får du ganske bra avkastning. Pris/bok ligger nå midt i båndet – men du skal fortsatt kjøpe. Jeg tror Børsen skal opp rundt 20 prosent i år. Til nyttår tror jeg børsen står i 530, sier Hermanrud.

- Må ta høyde for 50 prosent-kræsjet
Aksjestrategen mener verdensøkonomien vil fortsette å styrke seg.

- Vi har bak oss et år med høy vekst i verdensøkonomien, og jeg tror vi får det i 2011 også. Kanskje litt lavere enn i fjor, men det er jeg ikke trygg på.

Han mener vi må ta høyde for at det vanlige 50 prosent-krasjet kommer, men ikke år.

- Det kommer innimellom, dessverre, men jeg tror det er for tidlig at det kommer i år. Men Børsen svinger, og neste smell kommer sannsynligvis når vi føler oss trygge på at det ikke kommer noen smell mer, sier Hermanrud.

Han tror neste smell kommer nærmere 2015.

- Ikke en boble
Hermanrud peker på at Børsens utvikling er veldig tett knyttet opp til det som skjer i verden rundt oss.

- Høy vekst i økonomien gir høy vekst i selskapenes inntjening og høy vekst i aksjekursene, sier Hermanrud.

Han peker på at den høye veksttakten i verdens industriproduksjon som varte til 2008 ble avbrutt av det et av de styggeste krakkene siden annen verdenskrig.

- Etter at det snudde i 2009, har det vært veldig god vekst, men så har veksten avtatt. Heldigvis melder bedrifter over hele verden om at aktiviteten er på vei opp igjen. I hvert fall i det korte bildet.

Lageroppbygging har vært en viktig grunn til at produksjonsveksten var så høy i 2010.

Da bedriftene merket at etterspørselen sviktet under finanskrisen måtte de redusere lagrene, noe som betydde lavere vekst i bruttonasjonalprodukt (bnp).

Ifølge Hermanrud var halvparten av bnp-veksten i Vesten ifjor produksjon for å rette opp lagrene.

- Det kommer ikke til å fortsette i 2011, dermed mister vi en viktig driver i veksten i 2011, sier han.

I tillegg til at lagereffekten blir borte kan vi, ifølge aksjestrategen, også bekymre oss for at myndigheten verden om ikke vil gjøre like mye for å bidra til veksten, som rett etter finanskrisen.

- En tredje ting vi skal være oppmerksomme på, er det som skjer i fremvoksende økonomier. Mens Vesten sliter med gjeldsproblemer og sliter med å komme i gang igjen, har Kina og mange andre fremvoksende økonomier kommet tidlig i gang etter krisen, og hatt en høy vekst. Men de har kommet så langt, egentlig, at de merker at prisene stiger fortere enn de liker, og myndighetene prøver nå å bremse prisene, sier Hermanrud.

Men selv om det er grunn til bekymring, tror ikke Hermanrud at det går galt.

- Fremvoksende økonomier er ikke en boble. De kan fortsette å vokse, fordi dette dreier seg om en produktivitetsboom, nesten uten sidestykke.

- Overskuddene på vei mot rekordnivåer
Det viktigste for utviklingen i de vestlige økonomiene er ikke hva regjeringene gjør, men hva privat sektor gjør, påpeker Hermanrud.

- Nå er spareraten rekordhøy, men frykten begynner å slippe taket, og folk begynner å bruke litt mer. Bedriftenes investeringer har begynt å øke igjen. Dessuten vet vi at bedriftene tjener mye penger igjen, og da viser all historikk at det er fristende å bruke litt mer penger, sier han.

Idag skjer nesten all vekst i de fremvoksende økonomiene. De står for en stor vekst i forbruk av olje, gjødsel og andre ting som er viktig for Oslo Børs.

- Der betyr at det samlede overskuddet på Børsen stiger. Stort sett er de slik at hvis øker aktiviteten i verden, tjener alle bedriftene mer penger og motsatt. Øker inntjening, øker også aksjekursene, sier Hermanrud, som poengterer at overskuddene nå er på vei mot rekordhøye nivåer.

- Men noe kan selvfølgelig gå galt, sier Hermanrud.

Det som mest sannsynlig vil ødelegge for børsen i 2011 (ifølge Hermanrud):

Overoppheting i fremvoksende markeder:
- Men det vil trolig ikke skje før om et par år.

Ny finanskrise:
- Ja vi får en ny finanskrise, men ikke før neste resesjon.

For hard tilstramming i Europa:
- Det vil i så fall bare skje i noen få land. Det tåler vi.

Proteksjonisme/handelskrig:
- Mye ord og lite handling.

Valutakrise:
- Det skjer neppe.

Inflasjon:
- Kan være et mulig problem, men det kommer ikke i år.

Les også: - Lett å plukke aksjer nå

<b>- Neste smell blir helt forferdelig</b> (Hermanrud 1. desember ifjor)

Sikker på solid gevinst i 2011


- Europa kan oppleve et tapt tiår


- Investorer er sin egen verste fiende
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.