Pia Kjærsgaard, lederen for det ytre høyre-partiet Dansk Folkeparti, roser den britiske statsministeren David Cameron for å avvise en traktatendring i EU som skal redde euroen, skriver epn.dk.

- Det var flott og modig at David Cameron valgte å ikke gi seg. Han har reelt reddet Danmark fra et udemokratisk ragnarok. David Cameron satte Storbritannias interesser over EUs, slik den danske statsministeren burde ha gjort på Danmarks vegne, sier Kjærsgaard.

Siden det ikke lykkes de 27 EU-landene å bli enige om en endring i EU-traktaten, tyder det ifølge avisen på at de 17 eurolandene i stedet vil forsøke å bli enige om felles regler for strengere budsjettdisiplin og sanksjoner mot land som bryter reglene.

Euroen er et synkende skip
Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kaller beslutningen i fredagens EU-møte fornuftig, og sier at man først og fremst bør skape ro omkring euroen.

Thorning-Schmidt vil ikke si om Danmark kan og vil bli med i det nye samarbeidet i EU.

Kjærsgaard mener det vil være katastrofalt om den danske statsministeren roter Danmark inn i det kaoset som nå foregår rundt euroen.

- Euroen er et skip som er i ferd med å synke, og så mener Helle Thorning-Schmidt åpenbart at det er nå vi skal gå ombord. Danmark står helt utenfor euroen, og slik skal det bli, sier Kjærsgaard til avisen.

Reinfeldt tviler
Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt har lest avtaleteksten fra dagens EU-møte, og han er i tvil om Sverige frivillig skal slutte seg til regel-forslaget om bedre økonomisk styring for eurolandene.

- Det er ikke slik at Sverige, som ikke er euromedlem, vil slutte seg til regler som er tilpasset eurosonen, sier Reinfeldt til nyhetsbyrået TT.

Kjørt seg fast
EU-lederne har kjørt seg fast og Sverige har havnet i en veldig vanskelig situasjon, sier leder av EU-nemden i den svenske riksdagen, Carl B Hamilton (Folkepartiet).

- Det er veldig urovekkende for svensk del fordi vi risikerer å havne utenfor, sier han til di.se.

Klokken 10 fredag formiddag kalles EU-nemden sammen til en telefonkonferanse. Da skal statsminister Reinfeldt informere om detaljene i forslaget som nemden nå skal ta stilling til.

- Det som har kommet frem hittil er vel ingenting som virker vanskelig for Sverige, ettersom vi allerede på egen hånd har innført ulike typer bestemmelser som skal sikre orden i de offentlige finansene. Det er snarere slik at det øvrige Europa gjør som Sverige allerede har gjort, sier Hamilton til di.se.

Les også: Ingen EU-enighet om traktatendringer


Barroso: Hele verden ser på oss

Herr Schäffler kan velte Merkels europlan

Fransk minister advarer mot dommedag i Europa


Europeiske banker trenger 115 milliarder euro ekstra

- Mister vi vår trippel-A, er jeg død (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.