Bankene i Europa trenger å hente inn 114,7 milliarder euro, rundt 885 milliarder kroner, i ny kapital som en del av tiltakene som har blitt introdusert som et svar på statsgjeldskrisen i euroområdet.

Det melder Bloomberg News, som viser til europeiske bankmyndigheters (EBA) rapport på over totalt 71 banker i eurosonen.

Tyske banker har behov for 13,1 milliarder euro og italienske banker 15,4 milliarder euro i kjernekapital (tier 1), ifølge EBA. Spanske banker har behov for 26,2 milliarder euro.

Den største overraskelsen er Tyskland, som EBA i oktober anslo ville ha behov for 5 milliarder euro.

Commerzbank er den tyske banken som kommer dårligst ut, og står i fare for bli nasjonalisert, ifølge Financial Times. Banken har behov for 5,3 milliarder euro for å nå en kjernekapitaldekning på 9 prosent. Tysklands største bank, Deutsche Bank, trenger 3,2 milliarder euro.

I forbindelse med offentliggjøringen av rapporten, uttale den tyske bankforeningen at EBA hadde mistet all troverdihet, ifølge FT.

Kapitalen må være på plass innen juni neste år, ifølge Wall Street Journal. De enkelte bankene har frist til 20. januar neste år til å komme opp med en plan overfor sine nasjonalbanker på hvordan de skal skaffe til veie kapitalen som trengs, ifølge WSJ.

EBA anslo for to måneder siden at eurosonens finansielle institusjoner trenger 106 milliarder euro for å nå et mål om en kjernekapitaldekning på ni prosent innen midten av 2012, mot anslaget på 115 milliarder euro idag. Europeiske ledere krever at eurosonens banker styrker kapitalen for å kunne tåle nedskrivningene som man ble enige om for tapene på greske statsobligasjoner, ifølge Bloomberg.

- Dette må komme noe som en lettelse ettersom enkelte hadde ventet at den påkrevde kapitalmengden ville være det doble, sier bankanalytiker Neil Smith i WestLB til Bloomberg.

Europeiske långivere har hentet inn totalt åtte milliarder euro mer enn det EBA-estimerte i oktober, opplyses det.

Les også:
Nye krisetiltak fra ECB


ECB kutter renten

Europeiske banker kaster seg over billige kriselån (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.