Forrige uke skrev Dagens Næringsliv om Roger Hofseth og tre andre kunder i Nordea som har opplevd uregelmessigheter når de har handlet valuta i banken. Roger Hofseth tapte 3,3 millioner på valutahandel med Nordea.

- Nordea driver en cowboyvirksomhet uten sidestykke, og det er det ikke bare jeg som har opplevd, sa Hofseth da han møtte banken i retten mandag. Han krever 2,5 millioner kroner, pluss renter, i erstatning fra Nordea etter valutahandelen.

Hofseth sier også at han ønsker å belyse en bedriftskultur der meglere har kunnet handle for langt mer enn kunden har stilt sikkerhet for, uten at det oppdages av bankens systemer. Igår møtte han banken i retten.

Må tolke lydbåndopptak
Ifølge Verdipapirhandelloven har meglerhuset bevisbyrden i tvister mellom kunde og megler. Det er meglerhuset, eller banken, som må dokumentere at kunden gir grønt lys til at handler kan gjennomføres.

Nordeas advokat Jan Bjørnsen sa i retten igår at det i utgangspunktet ikke fantes noen dokumentasjonsplikt for spothandel det vil si direkte kjøp og salg av valuta. Ifølge Bjørnsen er det kun terminhandler, det vil si valutahandler som forfaller på et gitt fremtidig tidspunkt, som kreves registrert på denne måten. Nordea tar likevel rutinemessig alle slike samtaler opp på bånd.

Retten fikk deretter høre 2,5 timer med lydbåndopptak av samtaler mellom Hofseth og ulike meglere ved Ålesund-kontorer, som det nå er opp til retten å tolke.

Flere skal vitne om rot
I løpet av rettssakens to dager vil flere Nordea-kunder vitne om at de har opplevd det samme som Hofseth. Handler blir gjennomført uten samtykke, det handles for mer enn det er gjort avtale om og det blir avtalt å dele tapet i handler som kunden mener han ikke har gitt aksept for.

DN privatøkonomi skrev i oktober ifjor om Finn Eirik Strømberg som mener Nordea har handlet valuta på hans vegne uten godkjenning, noe som har ført til tap på flere millioner kroner. I Strømbergs sak har Nordea innrømmet at det er blitt gjort feil, og at megleren gikk ut over sine fullmakter. Banken har imidlertid ennå ikke kommet til enighet med Strømberg om nivået på erstatningen.

Les også: Endte opp med 6,5 mill. i gjeld
Kredittilsynet gir Nordea på pukkelen


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.