Idag la eiendomsmeglerbransjen frem tall som viste at boligprisene falt 1,3 prosent i november sammenliknet med oktober. Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene 0,9 prosent.

Les saken: Svakeste novembertall siden finanskrisen: Boligprisene fortsetter fallet

Dermed er dette det største novemberfallet siden finanskrisehøsten 2008. Bare siden mai har prisene falt 5,9 prosent.

Men prisfallet er ikke dramatisk, beroliger sjeføkonom Kjell Senneset hos Prognosesenteret.

- Dette var ingen overraskelse. Fallet denne måneden kom helt etter planen, og vi kommer nok også til å se at prisene skal ned i desember. Men fra januar vil boligprisene stige svakt igjen - i alle fall hvis det blir slik vi ser for oss, sier Senneset til DN.no.

Boligprisfallet de siste månedene er resultatet av at rammebetingelsene endrer seg, forklarer han.

- Det har blitt vanskeligere for unge å få en fot innenfor boligmarkedet, og det har blitt vanskeligere å få mellomfinansiering. Samtidig ser vi at mange nå selger boligen sin før de kjøper en ny. Men før eller siden skal også disse kjøpe ny bolig, for de kan jo ikke bo i telt, sier Kjell Senneset.

- Udramatisk prisfall
Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank First Securities sa nylig til DN.no at han tror et boligkrakk er nærmere enn noen gang.

- Akkurat nå er det en uvanlig stor risiko for at det går uvanlig ille med boligprisene, sa han, og nevnte et mulig prisfall på over 20 prosent.

Etter at dagens tall ble lagt frem opprettholder Nordea Markets sin prognose om at boligprisene skal falle 15-20 prosent de nærmeste årene

Les mer her: - Uvanlig stor risiko for at det går uvanlig ille med boligprisene

Så ille blir det definitivt ikke, ifølge Prognosesenteret.

- De er helt på jordet, de som spår et boligprisfall på 20-30 prosent. Det er langt bak mål! Riktig nok er det mye psykologi i boligmarkedet, så vi ser ikke helt bort fra at vi vil få et boligprisfall også neste år. Men vår nedre grense ligger på et prisfall på 2-3 prosent i gjennomsnitt i 2014, langt unna de dystre spådommene andre har kommet med, sier Senneset.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen kaller også prisfallet "udramatisk".

- Prisfallet i seg selv er udramatisk, men det urovekkende er antallet usolgte boliger og stigende formidlingstid, sier han til DN.no.

I likhet med Kjell Senneset mener han det er usannsynlig at boligprisene skal falle 20-30 prosent.

- Men vi vil få se et kraftig fall i investeringsaktiviteten. Det vil bli igangsatt langt færre nyboligprosjekter enn planlagt. Tidene er for usikre og jeg er sikker på at Norge vil havne i en lavkonjunktur neste år, sier Andreassen.

- Over det verste
Han spår tre rentekutt neste år, uten at dette vil få den store betydningen for boligprisene.

- Jeg tror boligprisveksten vil havne rundt null på slutten av 2014, men at vi vil få en prisøkning på 5-10 prosent i 2015, sier han.

- Jeg er fristet til å si at vi nå er over det verste, rett og slett fordi prisfallet la seg under én prosent. Og dersom makrobildet ikke skulle bli verre, noe jeg ikke tror at det blir, tror jeg vi vil se en oppgang i januar, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB i Markets.

- Jeg hadde vært bekymret om fallet i dag hadde vært over én prosent, men slik som det er nå ser jeg ingen grunn til bekymring, sier Dørum.

Les også: Så mye har Obos-boliger falt i pris siste år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.