- Hvis man for ti år siden hadde sagt at issituasjonen skulle være det den er i dag, så ville man ikke som seriøs forsker bli tatt alvorlig. Hvis jeg i tillegg hadde sagt at man kunne seile gjennom Arktis i fem- seks måneder av året slik man kunne sommeren 2012, så hadde de sagt jeg var et utskudd eller gal, på hverdagsspråket, sier Jan-Gunnar Winther, direktør for Polarinstituttet, på The Economist Arctic Summit i Oslo i dag

Det har gått mye raskere enn vi trodde. Og vi må ikke bli overrasket om vi blir overrasket igjen, for dette kan fortsette. Og det kan akselerere, understreker han overfor DN.no

- Mye verre enn vi trodde
- Det er mye verre enn vi trodde, sier Bellona-leder Frederick Hauge etter at noen av verdens fremste klimaforskere har svart på ordstyrerens spørsmål om når de gjetter at all havisen rundt nordpolen er smeltet. Svarene gikk fra 2023 til 2040.

- Det riktige svaret er ”alt for fort”, sier Ellen Baum, fra den amerikanske organisasjonen Clean Air Task Force.

Konklusjonen er at utviklingen går veldig mye raskere enn noen av de vitenskapelige modellene estimerte. Engasjerte forskere og aktivister er rett og slett tatt på sengen.

LES MER:

<b>95 prosent sikker</b>

<b>Seilte gasstanker gjennom Nordøstpassasjen</b>

Undervurderer
- Når Winther, lederen for polarinstituttet, Norges fremste ekspert på området, estimerer at sommerisen vil bli borte om ti til femten år, så er det dramatisk. Det får store konsekvenser, sier WWF-leder Nina Jensen.

Winther gjettet, litt motvillig, at isen er borte om ti til femten år.

- Det har gått mye raskere enn både forskerne trodde, og raskere enn klimamodellene har simulert. Forskersamfunnet har blitt overrasket gang på gang av utviklingen. Vi er nok kommet i en situasjon at vi har underestimert hvor fort det har gått, sier han.

- Vi har undervurdert endringene igjen og igjen. Når vi får oversvømmelser, voldsom tørke og hetebølger i hele verden som kan forklares av endringer i Arktis, forstår de fleste land at denne forskningen har global relevans, sier han.

- Skremmende
Bellonas Fredrick Hauge påpeker at endringene er så store at vi for all del må skjønne at vi må få utslippene ned.

- Når vi ser på rapporten fra FNs klimapanel fra 2007 - særlig på forarbeidene fra 2005 og 2006- , og så ser på forarbeidene til den neste rapporten som skrives nå, er det skremmende å se hvor mye forskerne har endret syn, sier Hauge.

LES OGSÅ:

<b>- Dette blir tidenes skattejakt i Norge</b>

<b>Supersterk svenskekrone</b>

<b>Verdens rikeste fotballmilliardærer</b>

<b>Jorden kan bli katastrofe-varm</b>

<b>- Trenger ny jordklode for å dekke forbruksveksten</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.