Boligmarkedet fortsetter å vise svakhetstegn, og nå raser både nyboligsalget og igangsettelsen av nye boliger.

Høyere utbud enn salg av boliger gjør samtidig at beholdningen av usolgte boliger fortsetter å øke. I likhet med våren 2008 stiger nå antall usolgte, ferdigstilte boliger.

Det viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, som ble publisert i dag.

- Veldig svake tall, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse til DN.no.

- Tallene er ikke så svake som rett etter finanskrisen, men de reflekterer et svakere og ganske tungt marked for nyboligselgerne. Vi har registrert i betydelig grad at prosjekter nå blir trukket fra markedet, sier han.

Men det finnes lysglimt, understreker sjeføkonomen. Bodø er ett av dem.

32 prosent salgstakt
I løpet av siste tomånedersperiode har Samfunnsøkonomisk analyse registrert salg av 68 nye boliger i Nord-Norge. Dette er hele 31 prosent færre enn forrige tomånedersperiode.

- Det høye salget i Bodø som vi registrerte sist, har imidlertid fortsatt. Denne byen er lyspunktet. Salget utgjorde 32 prosent av antall boliger til salgs, mot 39 prosent forrige tomånedersperiode. Det er få usolgte boliger både i Bodø og Tromsø, opplyser Bjørnstad.

Til sammenligning var salgstakten i Oslo vest/sentrum 4 prosent, mens Øvre Romerike lå best an på Østlandet med en salgstakt på 25 prosent.

På Vestlandet står det dårligst til med nyboligsalget i Stavanger, der salgstakten er 4 prosent. Bedre går det i Bergen sentrum/nord med 16 prosent.

På Sørlandet har Kristiansand øst høyest salgstakt med 17 prosent, mens Kristiansand vest har lavest salgstakt med 8 prosent.

- Høyest salg - lavest pris
Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene i Samfunnsøkonomisk analyses database for Nord-Norge er 39.800 kroner. Det er 0,3 prosent lavere enn i oktober i år. Til sammenligning var prisen 45.900 kroner på Østlandet, 43.500 kroner på Vestlandet og 36.600 kroner på Sørlandet. I Nord-Norge var prisen høyest i Tromsø med 45.500 kroner. Nordland utenom Bodø lå lavest med 31.100 kroner per kvadratmeter.

- Nyboligprisene er høyest der salget er lavest, og lavest der salget er høyest, bemerker Roger Bjørnstad.

Les også: Tok opp 250.000 kroner i forbrukslån for å kjøpe bolig

<b>- Ødelegger så mye</b>

<b>Nyboligsalget raser: - Svært negativt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.