Boligmarkedet fortsetter å vise svakhetstegn, og nå raser både nyboligsalget og igangsettelsen av nye boliger.

I november ble det solgt hele 39 prosent færre nye boliger enn samme måned ifjor, viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening mandag. Samtidig ble det forrige måned igangsatt bygging av 43 prosent færre boliger sammenlignet med november 2012.

- Dette er svært negativt, og mer dramatisk enn vi hadde ventet, sa direktør Per Jæger, da han mandag la frem de svært dystre tallene.

- Vi må nok tilbake til 2008 for å se tilsvarende tall, sier han til DN.no.

- Ikke bra
De nye tallene viser at det hittil i år er solgt 9 prosent færre boliger enn samme periode ifjor, mens det er igangsatt bygging av 5 prosent færre boliger.

I Norge er det så langt i 2013 igangsatt bygging av 23.500 boliger, og ifølge Boligprodusentenes Forening vil antallet ende på rundt 26.000 nye boliger innen året er omme.

Til sammenligning ble det ifjor igangsatt bygging av rundt 29.500 nye boliger.

- Det er lenge siden vi har sett en slik utvikling, og dette er for å si det forsiktig ikke mye bra. Dette vil på sikt føre til at vi får bygd færre boliger enn vi har behov for og det vil også ha sysselsettingsmessige effekter, sier Jæger.

Ifølge han må det bygges 38.000 nye boliger hvert år for å ta unna befolkningsveksten, og han viser til at utviklingen nå er spesielt negativ for leiligheter.

Peker på Oslo
I november falt salget av nye leiligheter med hele 54 prosent sammenlignet med november ifjor. I samme måned falt igangsettelsen av nye leiligheter med hele 61 prosent fra ifjor, viser tallene som ble lagt frem mandag.

- Det er som sådan leilighetsmarkedet som har de største utfordringene, sier Jæger og peker spesielt på hovedstadsområdet.

- Oslo er hovedproblemet, og dette må man gjøre noe med om det ikke skal få en prisforterkende effekt. Når underskuddet av boliger blir stort nok, vil presset på prisene bli desto høyere, sier han.

Dårlig utvikling
Da Jæger presenterte oktober-tallene for en måned siden, var det heller ikke tonen lystig. Foreningen kunne også da melde om et kraftig fall i salget av nye boliger. Forrige måned viste imidlertid tallene at igangsettingen fremdeles var stigende.

- Det at vi nå ser at også igangsettingen faller, har sammenheng med at vi har hatt et dårlig salg over tid. Dette er foruroligende utvikling, sier Jæger til DN.no.

Krav til myndighetene
Gjennom Boligprodusentenes Forening representerer Jæger alle de største boligbyggerne i Norge. Nå gjentar han foreningens krav til myndighetene om å redusere egenkapitalkravet ved boligkjøp til 10 prosent samt å øke låneramme for Husbanken.

Ifølge foreningen er det innstramninger i tilgangen på kreditt som er årsaken til det som nå skjer i nybyggmarkedet.

- Situasjonen er ikke bra, men vi håper på en bedring til neste år. Det er en stor sannsynlighet for at den lave igangsettingen vil fortsette, og da trenger vi noen positive tiltak, sier Jæger.

Les mer om boligmarkedet på DN.no:
Norge er blant verdens mest overprisede boligmarkeder
Nedtur i boligmarkedet: - Ved utgangen av 2015 vil prisene være 15 til 20 prosent lavere enn i dag
- Overraskende at ikke forventningene til prisfall er sterkere
- De er helt på jordet, de som spår et boligprisfall på 20-30 prosent

Boligprisstatistikk:
Svakeste novembertall siden finanskrisen: Boligprisene fortsetter fallet
Sjekk boligprisene der du bor
Så mye har Obos-boliger falt i pris siste år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.