Onsdag viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) at det er gitt igangsettelsestillatelse til 16.400 nye boliger hittil i år. Det er på nivå med samme periode i 2012, men i pressemeldingen påpeker SSBs tallknusere at den underliggende trenden «imidlertid har vært nedadgående de siste månedene».

Tallene for siste måned viser en nedgang på hele 24 prosent sammenlignet med juli ifjor. Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen er ikke overrasket.

- En ny måned, en ny nedgang i boligbyggingen, men denne gangen er det alvor, skriver han i et blogginnlegg torsdag formiddag.

Peker på byggekostnadene
De fleste prognoser viser at etterspørselen etter bolig i Norge er større enn tilbudet. Prognosesenteret anslår at det bør bygges omlag 38.000 nye boliger i året. Partner Bjørn Erik Øye i analysebyrået tror riktignok tallet stopper på rundt 30.000 i år, og han peker på at etterslepet stadig øker.

Likevel kunne Samfunnsøkonomisk analyse nylig presentere ferske tall som viser at salget av nye boliger stuper. Analytikere skylder på boligprisene, som de mener er så høye at folk nå velger å sitte på gjerdet.

Andreassen viser i den sammenheng til store prisforskjeller i dagens boligmarked.

- Mye av det som ble byggemeldt i denne, og i tidligere måneder, vil aldri se dagens lys. Til det er bruktboligprisene altfor lave i forhold til nybygg. Mange prosjekterte enheter savner en kjøper, skriver sjeføkonomen.

Han vil videre minne om forholdet mellom byggekostnader og boligpris.

- Vår finansminister ynder å si at boligprisene er høye, men der han kommer fra, koster mange boliger 10 til 15 tusen kroner per meter – om lag halvparten av byggekost – og det på gratis tomt, skriver Andreassen.

- Norges Bank kan kutte renten i september, men en kraftig forverring for boligbyggingen er ikke til å unngå. I boligmarkedene er det som kjent et visst momentum. Jo flere prosjekter som står med usolgte leiligheter, desto færre familier tør å kjøpe, skriver han.

Vekstimpulsene svekkes
Når boligbyggingen bremser som følge av mangelen på lønnsomme prosjekter, er ikke Andreassen i tvil om at utfallet kan bli fatalt for hele den norske økonomien.

- Norge er nå på vei inn i en hjemmesnekret lavkonjunktur som truer med å bli en regelrett resesjon med mindre skuta skifter kurs, advarer han.

- Boliginvesteringene er i sum over 100 milliarder kroner i et normalår, og et bortfall av en fjerdedel av denne aktiviteten vil oppveie det meste av kongerikets øvrige vekstimpulser. Det skal godt gjøres å hindre en kraftig hjemmelaget nedtur i norsk økonom i 2014. Boligmangel blir det etter hvert, og en ny opptur kommer etter en tid hvor mangelen på husrom blir prekær, og prisoppgangen på normale boliger tilsvarende sterk, skriver Andreassen.

Torsdag holder OBOS boligkonferanse i hovedstaden. Aktører og politikere skal diskutere hva som kan gjøres for å redusere byggekostnader, og DN.no vil i løpet av dagen gi deg noen av svarene.

Les mer:
- Korreksjonen har kommet tidlig
Boligsalget stuper
Kun ett år igjen med boligprisvekst
- Vi merker at markedet er nervøst

Mest lest på DN.no idag:
Han er en av pr-fyrstene
DNB Markets-sjef: Disse aksjene bør du følge med på
Octavia RS: Fornuftig morobil
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.