I helgen sa 93,3 prosent av islendingene nei til den omstridte Icesave-avtalen.

Les også: Island: 93,3 prosent «nei»

Det får sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til å lure på greske velgere vil la seg inspirere til å også be sine politikere om å ignorere sitt lands internasjonale forpliktelser.

Han peker på at selv om auksjonen av nye greske statsobligasjoner ble overtegnet , ble den overtegnet av investorer som stadig insisterer på en renteavkastning nær tre prosentpoeng høyere enn på tilsvarende tyske papirer.

- Det vitner for det første ikke om særlig høy tillit. Og for det andre reiser det spørsmål om hvor lenge den greske statskassen kan klare å fortsette å betale så høye renter, skriver Mork i sin morgenrapport.

Kutter forbruket
Grekerne har nå begynt å innse alvoret, og kutter ned på daglig forbruk.

- Men jo mer de kutter ned, jo mer reduseres statens momsinntekter. Det blir ikke lett å vinne dette gamet, skriver Mork.

Og det er foreløpig lite hjelp å hente fra de andre EU-landene. Den greske statsministeren George Papandreou fikk ingen løfter om hjelp fra den tyske forbundskansleren Angela Merkel på fredag.

- Det virker som at alle ledende EU-politikere nå bare håper på at problemene skal løse seg av seg selv.

Utnytter frykten
Samtidig vil de for all del ikke oppleve ydmykelsen ved at det internasjonale pengefondet IMF må gi hjelp til et land i eurosonen. Greske politikere utnytter nå denne frykten ved å true med å gå til IMF om ikke de får god nok hjelp fra sine europeiske brødre.

- Selv mener vi fortsatt at dette er den beste løsningen, men så har vi da heller ingen prestisje på spill. Vi skal jo ikke se bort fra at en løsning også kan finnes uten IMF, men vi er redd for at frykten i så fall vil bli liggende for at nye problemer stadig kan dukke opp, mener Mork.

Les også:

Greske folkevalgte vedtok kutt

Enorm etterspørsel etter Hellas-gjeld

Hellas må be om penger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.