Under forretten stiller DN spørsmålet som nok mange ønsker svar på ved inngangen til det nye året.

DN: Boligprisene endret retning i løpet av 2013. Hvilken diagnose stiller dere?

Rundt bordet sitter finansminister Siv Jensen, DNB-sjef Rune Bjerke, hotellinvestor Petter Stordalen, meglerhussjef Knut Brundtland i ABG Sundal Collier og styreleder Ole-Eirik Lerøy i lakseoppdretteren Marine Harvest. De fem utgjør årets julepanel i Dagens Næringsliv.

Brundtland: – Vi får høre med Siv først, da.

Stordalen: – Ja, du er overlæreren på enden av bordet som sitter med fasiten!

Jensen: – Vi lager ikke egne prognoser av boligmarkedet. Nå skal jeg heller være en medierefser: Jeg vet ikke hvor mange ganger man har spådd krasj og kaos i overskrifter og ingress, men det ekspertene egentlig snakker om nedover i saken er en utflating. Det skaper i verste fall en psykologisk usikkerhet som kan spre seg. Det er ingenting som tyder på at boligprisene kollapser.

Lerøy: – Så lenge arbeidsledigheten er ganske lav og stabil og vi fortsatt har lave renter, så er det ingen fare.

Stordalen: – Siv kaster jakka, det er bra. Da har jeg også lov.

Jensen: – Du har gode manerer, Petter.

Bjerke: – Vi har sett en veldig liten nedgang i tre måneder etter en vedvarende prisstigning. Det kan være en grei måte å fordøye et høyt prisnivå på. Det skumle med dommedagsprofetier er at det påvirker folks adferd. Hvis de sparer mer enn de trenger eller betaler ned mer gjeld enn planlagt, så kan det få uheldige konsekvenser.

Stordalen: – Dette er en sunn korreksjon. Noen har spådd nedgang i fem år, og nå får de sine «15 seconds of fame».

Dette er et kort utdrag fra årets julepanel i Dagens Næringsliv. Les alt om møtet mellom de fem samfunnstoppene i papirutgaven, i e-avisen eller på nettbrett i DN tirsdag 24. desember.

Les også på DN.no i dag:
Frykter norsk gjeldsregister
Høring om innføring av jul
- Mye av det ledelsen hadde sagt var preget av stor kreativitet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.