Aktiviteten i norsk industri for januar knuste alle forventninger og var drevet av en rekordhøy internasjonal ordreinngang for norske produsenter av innsatsfaktorer som metaller, kjemiske råvarer og andre industriprodukter.

En økning i ordreindeksen fra desember til januar fra 40 til 57,9 poeng fjerner frykten for en krise blant norske eksportbedrifter, skal man tro sjeføkonom Frank Jullum i Danske Markets. Økt aktivitet ute, betyr økt brukt av innsatsfaktorer som leveres av norske bedrifter.

- Lagertilpasningen på global basis er ferdig. Det betyr at det verste er over for produsenter av innsatsfaktorer som er norske eksportbedrifter, sier Jullum til DN.no.

LES OGSÅ: Knallsterk årsstart for industrien

Langt mindre rammet enn fryktet
Jullum er svært positiv etter dagens sterke PMI-tall. Han ser dem i sammenheng med blant annet Statistisk Sentralbyrås siste konjunkturbaromenter, som i forrige uke viste at eksporten av tradisjonelle varer tok seg opp igjen i november og desember, etter fall i oktober.

- Bildet av norsk industri generelt og norsk eksport spesielt, er at ja, vi har blitt rammet av den globale nedturen, men vi har blitt rammet langt i fra så hardt som vi hadde fryktet på forhånd, og i en helt annen skala enn vi ble i 2008, (finanskrisen, journ.anm), sier Jullum.

- Hvis du summerer det opp i makro så ser du at den nedsiderisikoen som norsk økonomi var utsatt for knyttet til gjeldskrisen i Europa, nå er mindre enn den var for en måned eller to tilbake, sier han.

- Ignorer tallene
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea er imidlertid svært skeptisk til PMI-tallene, og finner det overraskende at markedet ser ut til å tillegge dem noe vekt. I en fersk oppdatering oppfordrer han til å ignorere statistikken og viser til at rapporten "åpenbart har problemer med sesongmessige faktorer eller lignende".

 

- Etter den vanskelig forståelige desember-indeksen på 46,6, steg den nå til 54,9. Om noe, burde man se til snittet som er omtrent på 51. Det er er på linje med den cirka sidelengs trenden i produksjonen, skriver Bruce.

Han venter at Norges Bank vil konkludere på samme måte.

Fortsatt nervøst marked
Den store optimismen later heller ikke helt å få feste i aksjemarkedet.

Norske aksjer reagerte beskjedent opp på dagens PMI-tall og Oslo Børs er i skrivende stund opp nær en prosent fra åpning. En rekke andre makrotall har også blitt sluppet onsdag, uten at markedet har latt seg bevege nevneverdig. Aksjemarkedet er fortsatt er nervøst, ifølge Jullum

- I og med at det spretter såpass mye fra måned til måned, så er markedet usikker på hvor mye vekt de skal legge på det. Men, jeg mener at sammen med andre indikatorer, så tyder det på at nedsiderisikoen er mindre, gjentar Jullum og legger til at behovet for at Norges Bank kutter renten i mars er redusert etter dagens tall.

Les også:
Knallsterk årsstart for industrien

- Det flytter markedet med én gang

<b>Økende aktivitet i tysk industri</b>

<b>Opptur for britisk industri</b>

<b>- Aktiviteten i Norge vil ta seg opp</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.