Europeiske toppolitikere og finansmarkedene har lagt ytterligere press på Spanias statsminister Mariano Rajoy denne uken. Kravet er at landet gjennomfører enda flere reformer for å få kutte landets budsjettunderskudd og dermed forhindre en ytterligere forverring av den europeiske gjeldskrisen.

Kan ikke svare
Samtidig vurderer Rajoy om han skal søke om en redningspakke fra EUs stabilitetsfond ESM og og pengefondet IMF. Ved å be om en redningspakke vil Spania kunne få hjelp fra Den europeiske sentralbanken ECB til å presse ned landets skyhøye lånekostnader. Baksiden av medaljen er at en redningspakke vil utløse langt strengere krav om budsjettdisiplin og økonomiske mål.

I et intervju med Wall Street Journal onsdag avslører Rajoy at han foreløpig ikke vet om landet kommer til å søke om nødhjelp.

- På det nåværende tidspunkt kan jeg ikke si deg noe om det, sier Rajoy i intervjuet med den amerikanske avisen og legger til at myndighetene blir nødt til å vurdere om kravene som vil følge med en slik redningspakke er «rimelige».

Han forsikrer likevel at det kommer en søknad dersom rentene igjen blir for høye og dermed truer med å påføre økonomien ytterligere skade.

- Jeg kan forsikre deg 100 prosent om at jeg da ville spurt om denne redningspakken, sier Rajoy til avisen.

Rentene kan stige igjen
Etter at sentralbanksjef Mario Draghi i ECB lanserte programmet for støttekjøp av statsgjeld tidligere denne måneden, har imidlertid Spania opplevd en merkbar rentelettelse i markedet. Dermed haster det ikke like mye å be om hjelp.

- Siden dette ikke er tilfelle på det nåværende tidspunktet, må vi trolig se nok en betydelig oppgang i spanske statsrenter før en søknad om en redningspakke dukker opp. Men i lys av gårsdagens nyhetsstrøm er det ikke vanskelig å forestille seg at spanske renter stiger igjen, skriver rentestrateg Jan von Gerich i en oppdatering fra Nordea Markets onsdag.

Han viser til at tall som ble offentliggjort tirsdag viste at Spania vil få problemer med å nå årets mål om å redusere budsjettunderskuddet til 6,3 prosent av brutto nasjonalprodukt (se faktaboks til høyre). Samtidig viste oppdaterte prognoser at regionen Andalucia nå trenger 4,9 milliarder euro i nødhjelp, noe mer enn tidligere antatt. Catalonia har allerede signalisert et behov for mer enn fem milliarder euro i støtte, mens Valencia og Murcia trenger henholdsvis minst 4,5 milliarder og 300 millioner euro.

De sentrale myndighetene har allerede signalisert en likviditetspakke til regionene på 18 milliarder euro.

- Størrelsen på likviditetsfasiliteten ser ut til å bli utilstrekkelig ganske raskt, konstaterer von Gerich i oppdateringen.

Etter opptøyene i Madrid tirsdag har markedene onsdag svart med å sende renten på spansk statsgjeld med ti års løpetid, som gjerne brukes som en referanse på et lands tillit i markedet, over seks prosent igjen. Renteoppgangen ses også i sammenheng med at finansministrene i Tyskland, Finland og Nederland i en felles uttalelse tirsdag understreket at Spania burde bære kostnadene for problemene i landets banker, og at det europeiske stabiliseringsmekanismen (ESM) bare skal påta seg en begrenset byrde i rekapitaliseringer av bankene.

«Kritisk uke»
Spanias lånekostnader kan dessuten gjøre et ytterligere hopp de to kommende dagene. Allerede i morgen kan det bli ytterligere turbulens når Spanias regjering legger frem forslag for neste års budsjett og samtidig skal diskutere ytterligere økonomiske reformer. Og på fredag må landet gjennom nok en test når den endelige rapporten for behovet for rekapitalisering av spanske banker slippes. Samtidig har kredittvurderingsbyrået Moody's signalisert at ratingen på Spanias statsgjeld kan bli nedgradert til søppelstatus på fredag.

- Dette er en kritisk uke for Madrid. Mye vil bli avgjort av hvordan markedene reagerer på myndighetenes nye reformtiltak, neste års budsjett og helt sentralt hvordan den detaljerte gjennomgåelsen av landets banker blir, sier Nicholas Spiro i Spiro Soverign Strategy til Wall Street Journal.

På toppen av dette har myndighetene regionen Catalonia onsdag signalisert at det vil bli holdt en folkeavstemning om løsrivelse fra Spania etter det lokale nyvalget i november.

Men til tross for alle problemene han er stilt overfor beskriver Wall Street Journal den spanske statsministeren som både avslappet og livlig:

- Det er en fascinerende situasjon jeg må hanskes med, sier Rajoy i intervjuet med avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.