Oslo Børs raser to prosent onsdag. En fallende oljepris trekker ned, og markedene preges av usikkerhet for den økonomiske utviklingen i flere deler av verden.

- Hvetebrødsdagene for markedene er over. Folk innser nå at sentralbankene har spilt sine kort, og at de ikke har mye mer igjen for å hjelpe veksten, sier strateg Justin Harper i IG Markets til CNBC, ifølge TDN Finans.

Nedgangen er bred også ellers i Europa.

Venter på at Rajoy skal bestemme seg
Man venter nå blant annet på at Spania skal bestemme seg for om de vil søke om krisehjelp fra EU.

Første mulighet for en formell søknad kommer trolig denne uken når landet torsdag og fredag skal gjennom en trippel-test i markedene: Budsjettet for neste år legges frem torsdag, en plan for strukturelle reformer skal ifølge rapportene også legges frem torsdag, mens analysebyrået Oliver Wyman leverer den endelige rapporten om spanske bankers refinansieringsbehov fredag.

- Markedene ønsker at Spania søker om hjelp og dermed sette ECBs OMT-ordning på prøve. Trippel-annonseringen denne uken bør kunne skape et grunnlag for å be om den forutsatte assistansen, men Spania kan komme til å vente med en formell søknad, skrev Societe Generale i en oppdatering tidligere denne uken.

I Spania er protestene mot ventede innstramminger i statsbudsjettet blitt voldelige, ifølge CNBC onsdag ettermiddag.

«Krisen i Spania ble ikke mindre alvorlig etter at det i går kom signaler fra finansministrene i Tyskland, Nederland og Finland som trekker i tvil om eksisterende kriselån til banksektoren vil kunne flyttes ut av statens balanser selv etter at det nye tilsynsorganet for den europeiske banksektoren er på plass. Dette vil også ramme Irland.», skriver Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport onsdag. Det melder TDN Finans.

Les: Nå må han snart bestemme seg

Rec-salget i gang
Orkla-aksjen falt til slutt 1,1 prosent til 44,21 kroner onsdag. Aksjen falt dermed betydelig mindre enn markedet Selskapet meldte før børsåpning at Orkla selger 200 millioner aksjer og inngår trs (total return swaps, på like mange aksjer i Renewable Energy Corp. . Dette er et ledd i strategien om å redusere eierandelen i selskapet, opplyser IR-direktør Rune Helland i Orkla til TDN Finans onsdag.

- Dette er et ledd i strategien og nok et tiltak som viser at vi reduserer andelen vår i Rec, men vi sitter fremdeles med eksponeringen, sier Helland.

Orkla har nå en eierandel på 15,6 prosent i Rec.

Rec-aksjen falt 4,8 prosent til 1,81 kroner.

Les også: Orkla dumper gigantisk Rec-post

Oljeprisen ned
Et fat Nordsjøolje med levering i gikk for rundt 108,80 dollar da Oslo Børs avsluttet aksjehandelen, ned 1,5 dollar siden gårsdagens sluttnotering.

Statoil-aksjen falt 2,8 prosent til 149,20 kroner og bidro dermed kraftig til dagens nedgang i hovedindeksen.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 2,2 prosent til 445,66 poeng onsdag.Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for tilsammen 3,8 milliareder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.