I dag falt hovedindeksen på Oslo Børs nesten seks prosent. På meglerbordet til Nordea Markets på Majorstuen i Oslo merker de godt at kundene er usikre på hva som er riktig analyse av markedet nå.

- Dette er grusomt. Det tapes store verdier på papiret både for private, profesjonelle og alle andre. Det ikke noe bra for folk å oppleve dette her, sier aksjesjef Alexander Åbyholm til DN.no.

Han må drive litt voksenopplæring overfor kundene som en del av den hektiske arbeidsdagen. Dagens nedgang er det 22. største børsfallet på en enkelt handelsdag siden 1983 i følge tall fra Oslo Børs. Det er det største siden 22. juni 2009.

Finans grunnkurs
- Jeg sier at det er risiko forbundet med å investere i aksjer. Man må si det. Man må ta det med seg like ofte som aftenbønnen. Sånn er det bare, forklarer han.

Åbyholm og hans kolleger mener det utvilsomt er usikkerheten som råder markedene nå.

- Folk er usikre, det er det ordet som gjelder. Hvis du vet at det bare er negativt kan du innordne deg. Hvis du vet at alt er positivt, kan du innordne deg. Men det er når du ikke klarer å tolke dette at man får det klimaet vi ser nå.

Han vedgår at det er dramatiske tider, men mener likevel at det er viktig å ikke bli så grepet av frykten at man selger gode aksjer på dårlige kurser. For aksjesjefen mener at det er mange gode muligheter tross de tøffe tidene. Han mener også investorene har lært både på godt og vondt etter den kraftig nedturen fra høsten 2008.

Mer forberedt
Åbyholm tror folk er forberedt, selv om han ikke nødvendigvis mener nedturen var varslet.

- Man har vært mer forberedt på den. Derfor tror jeg folk handler litt mer rasjonelt denne gangen. Hvis jeg kan bruke det ordet, sier han. Dessuten legger han vekt på at aksjemarkedet kom raskt opp igjen etter krisen høsten 2008.

- Mange ble nok ganske skremt av det de så mot slutten av 2008, og kanskje holdt seg unna aksjer. Det vet vi jo at noen har gjort lenge. Hvis man legger det til grunn har man ikke lyst å komme inn igjen nå, hvis det justerer seg fort igjen.

Han mener nemlig det er mange gode muligheter på børsen i tider som dette.

- Vi er tilbake til 2008-tilstander hvor aksjer svinger intradag 10 prosent. Det husker vi godt fra 2008. Det var hverdagen vår noen måneder da. Det virker på meg som om du har de som venter at det skal lengre ned, og ikke tør å tråkke inn i markedet, mens andre ser veldig, veldig gode kjøp her.

- Det er jo pluss/minus 10-12-15-20 prosent i enkeltaksjer, i gode, store systemer, og det har ikke skjedd noe i de selskapene i dag som tilsier den typen verdifall. Selskapene er akkurat de samme.

- Ikke selg de gode aksjer
Derfor er han veldig opptatt av at kundene ikke skal selge gode aksjer nå og nevner Statoil, Hydro, Yara og Statoil Fuel and Retail som aksjer man burde sitte på. Sistnevnte betegner han som en aksje som er tilnærmet immun mot konjunkturnedgang.

Men han medgir at det ustabile markedet også gir store utfordringer for investorene. Trusler om tvangssalg og margin calls gjør at folk må stille ekstra sikkerhet eller se at aksjene selges på dårlige kurser. I tillegg er likviditeten i markedet et problem.

- Problemene med de mindre er at du kommer knapt ut. For det er null og niks likviditet i veldig mye, så det blir fort til at man ikke selger.

Han minner også om at det ikke har vært en evig nedtur denne sommeren. Siden 9. august har det vært langt flere dager med opptur enn nedtur. Han minner også om at fall én dag ofte etterfølges av en ny opptur.

- Det er litt sånn at når Oslo Børs faller fire-fem prosent ene dagen, så har den historisk hatt en tendens til å løfte seg kraftig neste dag. Jeg sier ikke at det skjer nå, men det nok mange som tenker sånn.

Les også: Kraftig børsfall i Oslo

<b>Det beste rådet når Børsen raser</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.