Økonomisk uro i Europa og USA får børsene til å svinge voldsomt.

Mandag åpnet Oslo Børs markert opp etter at de republikanske og demokratiske lederne i USA hadde kommet til enighet om å heve gjeldstaket og kutte kostnader på statsbudsjettet.

Men da børsdagen var over hadde Hovedindeksen falt 1,4 prosent. Tirsdag var en ny tung dag med et fall på 2,27 prosent, mens Hovedindeksen var ned ytterligere to prosent på det meste onsdag morgen.

Men hva bør så en frustrert investor gjøre? For det er ikke lett og henge med i svingene.

De fleste økonomer og eksperter den svenske avisen Dagens Nyheter har snakket med mener imidlertid det er for sent å selge nå. Så hovedrådet er å sitte i ro.

For skal man gjøre noe når markedet koker, bør man ha strategien klar før man kjøper aksjer.

Privatøkonom Ylva Yngveson sier det er mindre risiko for å bli sittende for lenge i aksjer eller aksjefond hvis man har bestemt seg for et mål med sp#229en innen man begynner å kjøpe aksjer. Hun oppfordrer aksjesparere til å tenke igjennom hva de sparer til og hvor lang tidshorisont de har på sp#229en.

Hun gir følgende gode råd:

- Hvis du har bestemt deg for en aksjeandel på 75 prosent av investeringene dine bør du selge noen av aksjene når de har steget i verdi til for eksempel 85 prosent og kjøpe rentepapirer for pengene. Omvendt bør du øke andelen aksjer og aksjefond når de har falt i verdi til for eksempel 60 prosent.

Akkurat nå anbefaler hun rentefond med kort løpetid, og det samme med sparerenten. Hun mener det er mest sannsynlig med oppgang i de korte rentene fremover, og sier man ikke bør binde sparepengene for mer enn 6-12 måneder.

Les også: - Et forferdelig sentiment for aksjer

Sveaas frykter stor-smell på Oslo Børs

Spår børsen i 540

- Børsen skal 20 prosent opp i år

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.