Det rettslige avhøret i det politiet har betegnet som norgeshistoriens største innsidesak kommer etter at Fred A. Ingebrigtsen har nektet å møte til avhør hos politiet, skriver Dagens Næringsliv.

Tilsammen er syv siktet i saken som eksploderte i mediene i juni 2008, og Ingebrigtsen er siktet som hovedmann. Se faktaboks til høyre.

Les også: Acta-gründer innsidesiktet

Fred A. Ingebrigtsen, andre siktede i saken og deres advokater brukte store deler av gårsdagen til frontalangrep på politiadvokat Gro Stangeland og hennes kollega, politadvokat Erik W. Rand.

- Jeg har vært siktet i 1,5 år. Dette har vært et helvete. Jeg ønsker å bli ferdig med denne saken, ropte Ingebrigtsen, og pekte på de to representantene fra politiet.

- Dette kommer til å få konsekvenser. Folk holder på å gå konkurs. Folk holder på å gå fra hverandre!

Uvanlig raus
Det var spørsmål knyttet til konkrete pengeoverføringer fra Ingebrigtsen til de andre siktede i saken som virkelig brakte temperaturen opp i salen.

Disse pengeoverføringene ble brukt til å kjøpe aksjer i Acta eller til å dekke marginkrav på derivater hvor Acta var den underliggende aksjen. Flere titall millioner ble overført fra Ingebrigtsen til de andre siktede i saken. Forsvarerne i saken protesterte heftig på at Stangeland i retten la frem et utvalg av transaksjoner som tidligere har vært del av et større materiale.

Tilsammen skal politiet ha sendt et regneark med over 11.200 linjer som omhandler over 2000 transaksjoner til forsvarerkorpset.

- Dette er fullstendig meningsløst, nærmest ropte advokat Christian Eckhoff, og etterlyste underlagsmaterialet som kan dokumentere transaksjonene.

Fører ikke regnskap
I retten igår forsøkte Ingebrigtsen å tegne et bilde av seg selv som en uvanlig raus person, og gjentok at han ikke hadde krevd hverken sikkerhet eller renter for lånene han ga. Det eneste han forventet, var at lånene ble brukt til aksjer eller eiendom, og ikke på forbruk.

Han ventet tilbakebetaling før årsslutt. Hvis det viste seg at disse personene brukte pengene på Acta-aksjer, mente Ingebrigtsen at det var den beste sikkerheten han kunne få.

- Vi fører ikke regnskap. Jeg får pengene tilbake. Noen skylder meg av og til penger. Vi dreper hverandre ikke for det. Det er det jærske, sa han.

I tillegg ble hytter og tv-er gitt bort. Ingebrigtsen kausjonerte for søsteren, han ga pengegaver på flere hundre tusen til folk han «er glad i». Selv betegner han seg som raus og ikke opptatt av skriftlige avtaler.

- Jeg var god for, ja rundt to milliarder kroner på et tidspunkt, sa Ingebrigtsen og laget hermetegn i rettslokalet.

- Er da 20 millioner så mye, spurte han.

Les også:

Får ikke fred fra innsidesaken

Acta-siktede slår tilbake

Innsidesiktet skriver bok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.