Europeiske banker har fått hard medfart på tiltagende bekymring for skjulte stortap i bankenes obligasjonsportefølje.

- DnB en god shortkandidat
Uroen i de europeiske finansmarkedene rammer også det norske bankkonsernet DnB Nor. Analysesjef Morten Solheim i meglerhuset Nordic Securities mener aksjen gir en god short-posisjon på kort sikt i forhold til ytterligere børsfall.  

- DnB Nor er en god short-kandidat. I tillegg til at aksjen trekkes ned av at hele den europeiske banksektoren er under, så er volumene og marginene på kraftig vei nedover, sier Solheim til DN.no.

Han viser til den reduserte omsetningen på Oslo Børs, og peker på at bankens meglervirksomhet kommer til å tjene langt mindre enn pleier å gjøre. Han venter banken å tjene langt mindre i år enn i fjor. Dette er i tråd med det man ser blant internasjonale banker og meglerhus, ifølge ham.

Venter ytterligere salgspress
Analysesjefen har den siste tiden anbefalt sine kunder å satse på at europeiske bankaksjer skal falle. Han er fortsatt negativ til banksektoren.

- Vi er negativ til finanssektoren i USA, Europa og Norden. Sektoren har allerede falt mye, men vi tror det fortsatt er flere gode shortkandidater. Dessverre er det ikke lov å shorte de franske bankene, men Commerzbank og Deutsche Bank er gode alternativer som vi anbefaler kundene våre å shorte.

- Det virker ganske klart at det vil komme noen svære emisjoner i flere av de europeiske bankene og dette vil skape salgspress i aksjene. Markedet priser inn en høy sannsynlighet for mislighold i greske statsobligasjoner og det vil føre til redningsaksjoner på flere banker som vi så i 2008, sier Solheim.

Venter oppsigelser
Bank of America vil diskutere en reduksjon på 40.000 ansatte i en første runde av større kostnadskutt, ifølge Wall Street Journals nettutgave fredag. Tidligere har HSBC, verdens største bank, varslet en reduksjon på 30.000 stillinger. Nordea har varslet en reduksjon på 2.000 i Norden, drøyt 6 prosent av arbeidsstokken. Analysesjefen har ingen tro på DnB Nors tidligere signaler om at konsernet ikke vil redusere antall ansatte.

- De har vel sagt at de ikke kommer til å gjøre det, men innenfor meglervirksomheten Markets, er det helt sikkert, sier han.

Unntaket Yara
I dagens klima er Solheim negativ til samtlige selskaper på Oslo Børs. De eneste unntakene er gjødselsprodusenten Yara, og forsikringsselskapet Gjensidige.

- De aksjene vi er nøytral til positiv til på hovedlisten, er Yara og Gjensidige. Vi har ikke noen kjøpsanbefaling på dem for de trender ikke oppover, men det fungerer i det minste som trygge havner i et krevende og fallende markedet, sier Solheim.

- Flere banker skulle vært konk
Forvalter i Odin-fondene og mangeårige bank-analytiker Carl Erik Sando mener også at norske banker ikke går fri av børsfallet som har rammet europeiske bankaksjer, selv om de er priset noe høyere enn sine europeiske kolleger.

Han minner dem som vil spekulere om at banksektoren er en politisk næring med finurlige rednings- og støttetiltak som gjør den vanskelig å forutse. Samtidig mener han det er åpenbart at næringen står overfor potensielt store tap på obligasjoner og andre engasjementer.  

- Det er åpenbart at det ligger mange posisjoner som vil medføre tap. Europeiske myndigheter har gått med på å se gjennom fingrene med hvordan obligasjonene bokføres. Hadde man gjort det på gamlemåten, hadde flere av dem vært konk, sier Sando til DN.no.

Tyske banksjokk-uttalelser
Konsernsjefen i den tyske bankgiganten Deutsche Bank sa på et foredrag forrige mandag at det er en "åpen hemmelighet" at mange europeiske banker ikke ville ha overlevd dersom bankene hadde vært nødt til å prise sine beholdninger av obligasjoner til markedspris. Uttalelsene sendte børsene rett ned, og påførte banksektoren nok et skrell.

Fredag meldte også meglergiganten Goldman Sachs at i et "mellomscenario" for nedskrivning av statsgjeld, vil 38 banker trenge totalt 30-92 milliarder euro i kapitaltilførsel, ifølge TDN Finans.

Les også: Goldman Sachs: Statsgjeld kan gi europeiske banker problemer

DnB Nor DNBNOR er ned 4,51 prosent til 57,15 kroner, omsatt for 54 kroner. Aksjen har falt over 30 prosent hittil i år.

Storebrand STB er ned 5,78 prosent til 29,17 kroner, omsatt for 20 millioner kroner. Gjensidige GJF er ned 1,47 prosent til 60,30 kroner, omsatt for 4,9 millioner kroner. Yara YAR er ned 2,38 prosent til 283,30 kroner, omsatt for 124 millioner kroner.

Siden det kraftige børsfallet startet fredag ettermiddag har tyske banker falt 10-12 prosent, hvorav rundt 8 prosent mandag. DnB Nor har falt omkring 6 prosent i samme periode.

Til tross for den kraftige nedgangen opprettholder Solheim sitt hovedsyn på norske finansaksjer.

DnB Nors eksponering mot Hellas er tilnærmet null og mot resten av PIIGS (Portugal, Italia, Irland, Hellas og Spania) er bankens eksponering helt minimal, opplyser banken til TDN Finans mandag.

Les også:
Frykter nytt børsras

- Oslo Børs blir en vinner i den globale lavkonjunkturen

- Disse aksjene bør du eie nå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.