Fredagens elendige jobbtall i USA kombinert med nedgang i lønn og arbeidstid bekymrer økonomene.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra Markets frykter den amerikanske kjøpekraften kan bli redusert med ytterligere to prosent til neste år, og at vi da kan få en virkelig hard resesjon, skriver Finansavisen.

- Vi kan gjerne få ti-tyve år med fallende eller flate aksjemarkeder i hele den vestlige verden, sier Andreassen til avisen.

Minner om Japan
Sjeføkonomen mener hele Vesten minner om Japan, og at vi som i Japan vil erfare at aksjemarkedet ikke har noen risikopremie for aksjer på sikt.

Og for alle som tror aksjer bare går en vei bare tidshorisonten er lang nok, er det nok å minne om Nikkei-indeksen på Tokyo-børsen som intradag nådde 38.957 poeng 29. desember 1989. Mandag falt Nikkei 1,86 prosent til 8.784,46 poeng.

Det vil si at den japanske nøkkelindeksen har stupt 77 prosent siden toppen for snart 22 år siden.

- Japanerne kjøper kreditt, ikke aksjer, de har lært noe etter tyve år, sier Andreassen til Finansavisen.

- Begge deler er feil
Mandag morgen skriver Andreassen dette i bloggen sin:

- I dagens Finansavis er det et misvisende oppslag hvor jeg både får ros for å ha hatt mye rett i mine prognoser og blir tatt til inntekt for at man bør glemme aksjemarkedet og selge seg ut NÅ. Begge deler er feil.

Les Terra-bloggen til Jan L. Andreassen her(ekstern lenke)

Andreassen skriver videre i bloggen at det meste av kursfallet, rentenedgangen og kronestyrkingen er bak oss, og han mener at Japan-scenariet er ikke en fremtidsvisjon, men noe vi allerede i stor grad har gjennomlevd.

- Oslo Børs blir en vinner
- Skal du ha avkastning må du før eller siden ta kreditt- eller aksjemarkedsrisiko. Begge deler er ubehagelig, men folk blir tvunget til det - før eller siden, skriver sjeføkonomen i en mail til DN.no mandag formiddag.

- Etter den siste, og rekordsterke, tellingen av oljeinvesteringer i Nordsjøen, som neppe har fått med seg effekten av de nye funnene på norsk sokkel, er neppe resesjon et problem for oljenæringene våre. Oljeindustrien ser attraktiv ut selv om inntjeningen skulle skuffe noe, bare den ikke skuffer like mye som markedene allerede har priset inn. Gitt at om lag halve Oslo Børs er oljerelatert, er jeg egentlig ganske trygg på at Oslo Børs blir en relativ vinner i den kommende globale lavkonjunkturen, skriver Andreassen videre.

- Hellas kan bli et sort hull
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities er også bekymret, men ikke like dyster som sin kollega.

- Forbrukerne og bedriftene har penger, men de bruker dem ikke. Dette minner om en likviditetsfelle. Hvordan skal man få dem til å bruke penger? Hellas kan bli et sort hull. De strammer inn, men økonomien faller ennå mer, og i Italia ser det politisk utfordrende ut, men alt ligger innenfor det mulige, sier han til Finansavisen.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor tror den viktigste økonomiske kriseparameteren å følge med på fremover er de italienske rentene.

Fredag steg de lange italienske rentene til 5,36 prosent. Jan L. Andreassen derimot mener det er uinteressant hva italienske renter er, da de aldri kommer til å kunne betale tilbake gjelden likevel.

Les også: Sørgelig ukestart på Asia-børsene

Dr. Doom frykter stagflasjon


Spår børsen i 540

- Børsen skal 20 prosent opp i år



<b>USA på randen</b>

Dette kan skje hvis eller når Hellas faller






(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.