Det ble 1.500 flere arbeidsledige i september, viser ferske sesongjusterte tall fra NAV. I september var arbeidsledigheten på 2,6 prosent av arbeidsstyrken. Dette var en nedgang fra 2,8 prosent måneden før, men likevel en større økning i antall arbeidsledige enn det mange i markedet forventet på forhånd.

- Det var en overraskende kraftig økning og sterkere enn trenden vi har sett i det siste, sier senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.

Tidligere denne uken viste statistisk sentralbyrås ferske arbeidskraftundersøkelsen (AKU) at antall sysselsatte steg med 19.000 personer fra april til juli 2013. Bruce påpeker at de målte endringene i NAV-tallene er mer til å stole på enn AKU-undersøkselsen.

- Så dette var en klar negativ overraskende, sier han.

- Kraftigere
Seniorøkonomen understreker at de ferske tallene indikerer en svakere fart i norsk økonomi, som allerede har vist flere klare svakhetstegn.

- Til nå har oppgang i ledigheten vært veldig forsiktig. Nå har vi hvertfall fått et månedstall hvor det er litt kraftigere oppgang i ledigheten. Dette tyder helt klart på at vi er inne i en periode hvor veksten bremser ganske kraftig opp, sier han.

- Norges Bank har en prognose med svak økning i arbeidsledigheten, men fortsetter det i denne takten øker ledigheten helt klart mer enn de har forventet. Utviklingen er et tegn på lavere kapasitetsutnyttelse og lavere lønnsvekst fremover, og noe som kan gjøre sentralbanken mer forsiktig i rentesettingen, sier Bruce.

Han peker også på at ledigheten øker særlig for bygg- og anleggsarbeidere.

- På byggevirksomheten i Norge har vi i det siste sett svakere aktivitet.

Kronesvinginger
I kjølvannet av offentliggjøringen av AKU-tallene onsdag svekket kronen seg mot både euro og dollar, noe som indikerte at tallene ble oppfattet som rentenegative i markedet.

Det bekreftes da kronen igjen svekker seg mot euro etter offentliggjøringen av NAV-tallene fredag. En euro har nå steget til 8,07 kroner.

- I det siste har vi sett at det er en klart negativ holdning til kronen i markedet. Etter min mening er NAV-tallene mer signifikant dårlige nyheter enn det AKU-tallene var, så kronen vil svekke seg mer på dette, sier Bruce.

Ifølge hans prognoser vil ikke neste måned vise en like kraftig økning i ledigheten. Bruce er riktignok ikke i tvil om at ledigheten skal stige i løpet av det neste året.

- Det er klart at disse tallene vil påvirke kronekursen. Dersom ledigheten øker vil det være mindre sjanse for at Norges bank setter opp renten, og da er det sannsynlig at kronen vil svekkes, sier han.

Les mer: - Arbeidsledigheten øker mer enn tidligere

Les også:
Ledigheten litt opp
De har svindlet Nav for 151 millioner kroner

Les også på DN.no i dag:
Disse utdannelsene gir deg lettere lån
Korsvold: - Vi kan ikke si unnskyld for at folk vil ha sjokolade
- Ikke rart Iphone ble hacket (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.