Prisene på dagligvarer som brød, mel og øl kommer til å stige kraftig etter at Russland har innført midlertidig eksportstopp på korn som følge av tørken som herjer landet.

Eksportstoppen har utløst panikk i råvaremarkedene, og har sendt hveteprisene til sitt høyeste nivå siden matkrisen i 2007-2008, skriver Financial Times.

Fullstendig panikk
Tiltaket kom svært overraskende på både tradere og matvareprodusenter.

- Det er fullstendig panikk i det europeiske kornmarkedet, sier en trader til FT.

Hveteprisene i Europa har steget mer enn 12 prosent til 236 euro per tonn, og tradingvolumene er rekordhøye. Fremtidskontraktene på amerikansk hvete har steget mer enn 80 prosent siden midten av juni, den raskeste oppgangen på nesten 40 år.

- Kraftig oppgang i kornprisene har igjen satt inflasjon i matvareprisene i fokus, sier Joachim Fels i Morgan Stanley til FT.

Dystre prognoser
Prisene på bygg, mais og raps har også steget markert.

Eksportstansen trer i kraft 15. august og kommer til å vare til 31. desember.

Den verste tørken på mer enn ett århundre har fått alarmklokkene til å ringe. Prognosene for den russiske kornhøsten har falt hver eneste dag, og den seneste prognosen er på 70-75 millioner tonn. Ifjor var høsten på 100 millioner tonn.

Traderne hos Glencore, som er verdens største råvaretrader, advarte tirsdag om at høsten kan falle til rundt 65 millioner tonn.

Minirally i gjødsel
Ureaprisene, som er en av de viktigste innsatsfaktorene i NPK-gjødsel, som blant annet norske Yara produserer, har steget den seneste uken.

Oppgangen i kornprisene er positivt for gjødselsmarkedet, og stemningen i ureamarkedet er "bullish", ifølge TDN Finans. Og selv om det er noe usikkerhet knyttet til retningen fremover ventes det at prisene vil stige på kort sikt, og ut året.

Yara-aksjen YAR stiger over tre prosent fredag, og er opp 15 prosent den seneste uken og 35 prosent den seneste måneden.

Les også:

<b>Russland forbyr hveteeksport</b>

<b>Rekordtørke gir hett hvete-marked</b>

<b>- Situasjonen er meget, meget sårbar</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.