I dag ble det kjent at Finanstilsynet innfører nye retningslinjer for forsvarlig utlånsprakis til boligformål. Retningslinjene innebærer blant annet et økt egenkapitalkrav fra 10 til 15 prosent av boligens verdi.

På en bolig til 2 millioner kroner betyr det krav om 300.000 kroner i egenkapital.

Les saken: Nå kommer de strengere boliglånskravene

- Jeg er veldig, veldig skuffet over at Finanstilsynet i dag innførte grep som dette, sier leder Christian Dreyer i Norges eiendomsmeglerforbund (NEF) til DN.no

- Vil ramme førstegangskjøperne
Dreyer mener strammere retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis først og fremst vil ramme førstegangskjøperne.

- Dette er et dramatisk, dumt og uklokt grep som vil dytte førstegangskjøperne ut i et presset leiemarked. Slik Finanstilsynet nå opptrer gir de ikke folk flest et alternativ.

Meglertoppen mener retningslinjene vil føre til enda høyere leiepriser.

- Ønsker man å skape boligprisnedgang?
- Dette er svært usosial boligpolitikk, og jeg kan ikke forstå at sittende regjering kan være fornøyd med dette, sier Dreyer.

I sammenheng med at eiendomsmeglerbransjen tidligere idag la frem boligprisstatistikken for november uttalte Dreyer til DN.no at fallende boligpriser vitner om et stadig "sunnere" og stabilt boligmarked.

- I et lenger perspektiv kan Finanstilsynets retningslinjer få innvirkning på boligprisene. Men ønsker man å skape boligprisnedgang i Norge? Det vil også eventuelt da innvirke veldig negativt på norsk økonomi. Det viktigste er å skape en stabilitet i prisbilde, og det har vi hatt nå siden mars.

- Uhensiktsmessig
Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) støtter heller ikke Finanstilsynets forslag:

- Dette er en uhensiktsmessig form for regulering, sier administerende direktør Arne Hyttnes i FNO.

Han regner likevel med at bankene vil tilpasse seg de nye retningslinjene.

Les mer: Boligprisene faller fortsatt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.