Oljeserviceselskapet Aker Solutions har lagt bak seg noen tøffe kvartaler, og har tapt penger i et svært sterkt marked. Resultatene for fjerde kvartal begynner imidlertid å ligne på noe.

Aker Solutions økte omsetningen med 18 milliarder kroner, og driftsresultatet økte med 29,6 prosent fra samme periode året før.

- Alt i alt ser jeg tallene for fjerde kvartal som et tegn på at vi er på rett spor, sier Øyvind Eriksen, arbeidende styreformann i Aker Solutions, i en børsmelding.

Det er forsiktig sagt. Aksjemarkedet jubler over tallene, Aker Solutions-aksjen AKSO stiger 13,09 prosent til 89,40 kroner fra start fredag.

Eriksen forteller at det finansielle resultatet i fjerde kvartal er et resultat av gode markedsforhold og interne driftsforbedringer.

- Vi kan se resultatet av noen av de nødvendige endringene vi har implementert, men årsresultatet er fortsatt påvirket av kvalitetsutfordringene vi sto overfor i 2011, sier Eriksen.

Har ryddet i selskapet
Mens olje- og oljeservicemarkedet har vært sterkt, har det de siste kvartalene vært forhold i selskapet som har ført til dårligere resultater enn Eriksen har vært fornøyd med.

Les: - Markedet er vel like skuffet som oss

Aker Solutions gjennomførte derfor en om fattende omstrukturering av virksomheten i fjor. Det medførte også flere transaksjoner.

EPC-prosjektvirksomheten ble separert fra Aker Solutions og senere børsnotert som Kværner.

Les: Kværner gjenoppstår

Deler av forretningsområdet Process & Construction ble solgt, og salget av Aker Marine Contractors ble gjennomført. Nye kontorbygg i Stavanger og Oslo, utviklet av Aker Solutions, ble solgt til eiendomsinvestorer.

Disse transaksjonene bidro godt til årsregnskapet for Aker Solutions. Netto resultat etter skatt i 2011 ble 5,3 milliarder kroner, sammenlignet med 2,0 milliarder kroner i 2010.

Arbeid i på "bok"
Aker Solutions fikk flere ordre dette kvartalet enn analytikerne regnet med. Ordreinngangen var på 7,9 milliarder i fjerde kvartal, mens det var ventet en ordreinngang på 6,8 milliarder.

Ordrereserven økte med 2,9 milliarer iløpet av fjoråret, og Aker Solutions har nå en ordrereserve på 41,1 milliarder kroner.

Kan komme i mål tidligere
Selskapet meldte på kapitalmarkedsdagen før jul at de holder fast ved de ambisiøse vekstplanene som ble lagt frem året før . Selskapet venter en årlig vekst på 9-15 prosent i perioden 2011-2015. Veksten ventes å komme i en kombinasjon av voksende markeder, økte markedsandeler og omsetning fra oppkjøpt virksomhet.

Eriksen sa også at selskapet organisk vil vokse mer enn 15 prosent i år, noe som er langt høyere enn tidligere guidet.

Ifølge analytiker Frederik Lunde i Carnegie var konsensus på under ti prosents organisk vekst i år.

I kvartalsrapporten opplyser Aker Solutions, ifølge TDN Finans, at de mener at målene for forretningsområdets vedlikeholds- og modifikasjonsvirksomhet (MMO) kan nås tidligere enn man før har trodd.

Planen har vært å nå målene i 2015, men nå melder selskapet at de er innen rekkevidde tre år før.

Aker Solutions tror markedet vil vokse med 12-13 prosent i året.

For boreteknologiområdet ventes tildelinger for nybygg i Brasil i første halvår 2012, høy nordsjøaktivitet, samtidig som det er flere pågående anbud i Asia. Aktiviteten tar seg opp i andre regioner.

Foreslår utbytte
Resultat per aksje for 2011 var 19,36 kroner. Styret foreslår for generalforsamlingen i 2012 at selskapet betaler utbytte på 3,90 kroner per aksje for 2011. I tillegg har aksjonærene allerede mottatt aksjer i Kværner, som var verdsatt til 14,00 kroner per aksje da selskapet ble notert i juli 2011.



Resultatet for tredje kvartal: Aker Solutions taper penger i rekordmarked

Resultatet for andre kvartal: - Markedet er vel like skuffet som oss

Selskapets kapitalmarkedsdag i desember: - Aker Solutions har ikke historie på å få stang inn (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.