Aker Solutions sliter med å få orden på driften i Brasil, og det bærer selskapets resultater sterkt preg av. I tillegg skriver selskapet ned verdien på to datterselskaper.

Brasiltapet var meldt på forhånd, og markedet virker svært fornøyd med resten av resultatet og sender aksjen opp 11,8 prosent midt på handelsdagen.

Carnegie-analytiker Chr. Frederik H. Lunde mener rapporten og signalene fra ledelsen var bra, og at aksjen har et massivt potensial hvis de får kontroll på driften, skriver TDN Finans.

SEB Enskilda mener fokuset rundt Aker Solutions nå endelig kan bli skiftet til lønnsomvekst, og meglerhuset oppgraderer fra salg til kjøp.

"Det ser ut som problemene blir adressert på ordentlig måte, og vi mener Aker Solutions gradvis kan skifte fokuset til markedsmuligheter. Aksjekursen har falt langt under vårt kursmål og med sannsynlige inntjeningsrevideringen for boreteknologivirksomheten, og rimelig bra momentum, har vi oppgraderer for anbefaling fra salg til kjøp", heter det i rapporten fra meglerhuset.

Ikke akkurat samba i Brasil
Ifølge estimatene var det inkludert et estimert tap på 468 millioner kroner knyttet til Aker Solutions' subseavirksomhet i Brasil i tredje kvartal, mens tapet rapporteres til 500 millioner kroner i kvartalet, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

- Utfordringene i Subsea i Brasil er godt kjent og vi har identifisert og implementerer en rekke forbedringstiltak i samråd med våre kunder. Da er det oppmuntrende å se at de øvrige forretningssegmentene leverer solide resultater og økte driftsmarginer. Særlig forretningsområdene for ingeniørtjenester, boreteknologi og oppankrings- og lossesystemer har hatt et sterkt tredje kvartal, sier Øyvind Eriksen, arbeidende styreleder i Aker Solutions, i en pressemelding.

Les mer: Aker Solutions venter nye kjempetap i Brasil

Tykk ordrebok
Selskapet selv beklager tapene i Brasil, men mener markedene i det meste av oljeservice er svært godt og viser til at ordreinngangen i tredje kvartal var på åtte milliarder kroner.

Ved utgangen av tredje kvartal var konsernets samlede ordreserve på 44,9 milliarder kroner, opp nesten 23 prosent fra samme tidspunkt ifjor.

Alt går imidlertid ikke like bra: Selskapet opplyser at det tok nedskrivning på 246 millioner kroner relatert til aksjeposten i Ezra Holdings i kvartalet, mens aksjene i Aker Clean Carbon ble nedskrevet med 85 millioner kroner.

Ezra nedskrives som følge av selskapets aksjeverdi i september, og Aker Clean Carbon nedskrives fordi styret ser at teknologiens gjennombrudd ligger lenger frem i tid enn det man først trodde. Selskapet skrives ned til null.

Stor aktivitet
Aker Solutions tror subseautstyrsmarkedet går inn i en periode med sterkere vekst i de store offshoreregionene, ifølge kvartalsrapporten

Styret opplyser om generelt høy anbudsaktivitet og et sterkt marked, drevet av feltutvikling i Brasil, Nordsjøen, Vest-Afrika og sørøst-Asia.

Selskapet beskriver samtidig sin posisjon med verft og operatører med tanke på Petrobras tildeling av 21 nye boreenheter i Brasil som "lovende", ifølge TDN Finans.

Wellstream-prosessløsninger har et fortsatt robust marked, i nesten alle markeder, men markedet i Persiagulfen har flatet noe ut det seneste kvartalet.

Også i andre kvartal skuffet Aker Solutions, og også da var det tap i Brasil som trakk ned:

Les mer: - Markedet er vel like skuffet som oss og - Lett å bli litt hissig

DN.no er til stede på Aker Solutions presentasjon av tredjekvartalsresultatene senere i dag, så følg med utover dagen.