Så fort amerikanske politikere fikk ryddet unna usikkerheten rundt gjeldstaket, snudde markedet oppmerksomheten tilbake mot den europeiske gjeldskrisen. Rentene på italiensk og spansk statsgjeld stiger til nye rekordnivåer tirsdag.

- Det er ikke risiko for noen likviditetskrise i USA - at verden, inkludert amerikanerne, ikke vil låne til USA. Men der er vi allerede på flere europeiske land. I tillegg til at det er et ubehagelig drag i markedet for tiden når det gjelder Italia og Spania, sier Pål Ringholm, analysesjef for kredittobligasjoner i First Securities, til DN.no.

Italias lånekostnader har steget markert den siste uken etter at det var en liten lettelse i markedet da eurosonens ledere fikk på plass en ny redningspakke til Hellas forrige måned.

- Lettelsen varte ikke så lenge. Og det er ikke Hellas det står om, påpeker Ringholm.

Kraftig renteoppgang
Renten på italienske statsobligasjoner med ti års løpetid stiger tirsdag til over seks prosent. Samtidig øker forskjellen til tyske statsobligasjoner med tilsvarende løpetid, ettersom usikkerheten fører til at investorene søker mot papirer som ses på som trygge havner.

De italienske tiårige rentene har steget mer enn et halvt prosentpoeng siden forrige mandag og er i dag på 6,11 prosent. Det er 3,70 prosentpoeng over tilsvarende tyske renter. Den spanske tiårsrenten nådde tirsdag et nivå på 6,49 prosent, som er det høyeste nivået siden 1997.

- Da Portugal for godt og vel en drøy måned siden ble nedgradert, var ikke det noe nytt. Men man fikk en forskyvning av oppmerksomheten i markedet der man sluttet å fokusere på de minste landene, men i stedet kikket på de store. Og man så litt forbi Spania og på hvem som er den store, stygge ulven, sier Ringholm.

Dyrere å være italiener
Han viser til at Italia har en statsgjeld på skyhøye 1.600 milliarder euro. Ingen av EUs krisefasiliteter er i stand til å redde Italia på det nåværende tidspunkt. Ifølge beregninger som Deutsche Bank har gjort vil det alene koste minst 490 milliarder euro å redde Italia.

Ringholm understreker at situasjonen fortsatt ikke er prekær, men at den kan bli mye mer utfordrende dersom flere investorer reduserer eksponeringen mot italiensk statsgjeld.

- Italia henter mye kapital. Men det er blitt vesentlig dyrere å være italiener denne uken. Renten er oppadgående. Den store frykten er at et land som nettopp Italia ikke skulle klare å hente tilstrekkelig funding i markedet, sier kredittanalytikeren.

Italia har 137 milliarder euro i gjeld som må refinansieres frem til nyttår. Til neste år forfaller ytterligere 260 milliarder euro.

Frykter mislighold
Den kraftige renteoppgangen gjenspeiles også i markedet for forsikring mot mislighold av gjelden. Ifølge CMA Vision har prisen på slike forsikringer, CDS-er (Credit Default Swaps), mot mislighold av italiensk statsgjeld steget 0,26 prosentpoeng til 3,5 prosent tirsdag. Til sammenligning ligger en forsikring mot norsk mislighold på 0,35 prosent årlig av lånebeløpet.

Forsikringspremien indikerer ifølge CMA Vision at markedet mener det er 26,6 prosents sannsynlighet for et italiensk mislighold av gjelden.

- De har fortsatt oddsene på sin side. Men det krever at de klarer å opprettholde tilliten i markedet. Det er slik renteinvestorer er. Er de først skremt må de overbevises et par ganger om at de ikke bør være skremt, sier Ringholm.

Les også:

- Dobbel-A kan bli den nye trippel-A

Frykter ny resesjon i USA

Frykten for Spania og Italia øker (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.