Finanskriseutvalget vil bruke skattesystemet til å bedre reguleringen av finansmarkedene. Det kommer frem i utvalgets utredning som ble lagt frem på en pressekonferanse i Finansdepartementet tirsdag.

Ifølge utvalget kan skatter og avgifter kunne bidra til finansiell stabilitet i norsk økonomi.

- Det er et krisens tankekors som jeg har dvelt ved; nemlig hvem er det som bærer den største byrden, den høyeste prisen, etter denne krisen? Bankene og finansinstitusjonene må ta sin del av byrden, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) på pressekonferansen tirsdag.

Blant annet foreslår Finanskriseutvalget at norske finansinstitusjoner ilegges en ny stabilitetsavgift. Avgiften skal baseres på institusjonenes gjeld ut over egenkapital og sikrede innskudd.

Utvalget mener også at det bør utredes om det bør innføres en skatt, omtalt som aktivitetsskatt, på finansinstitusjonenes overskudd og lønnsutbetalinger for å beskatte merverdi skapt i finanssektoren.

- Ideelt sett burde finanssektoren være underlagt moms, men der har vi sett at både i Norge og i andre land er det vanskelig å finne et system for det. Slik sett er denne bransjen underbeskattet. Aktivitetesskatt er en idé som har dukket opp som vi kommer til å se grundig på. Dette er et veldig viktig og sentralt initiativ, mener finansministeren.

Mer samarbeid
Utvalget foreslår også økt samarbeid mellom de nordiske landene, blant annet om strengere kapital- og likviditetskrav og spesielle krav til systemviktige finansinstitusjoner. Utvalget ønsker at risikoen som finanssystemet som helhet utgjør, blir overvåket.

Utvalget foreslår at Norges Bank får ansvar for å gi råd om behovet for en slik makroregulering.

Les mer: Vil gi Olsen mer makt

Forbrukervern
Utvalget kommer også med flere forslag som skal gi bedre forbrukervern.

Utredningen inneholder også forslag til tiltak som skal gjøre det enklere for forbrukerne å treffe gode investeringsbeslutninger.

Dette gjelder blant annet krav til rådgivning om investeringsprodukter og utforming av standardrisikoprofiler i innskuddspensjonsordninger.

På livsforsikringsområdet foreslår utvalget en gjennomgang av regelverket for å løse særskilte norske soliditets- og kostnadsutfordringer, og for å åpne for alternative pensjonsprodukter som kombinerer egenskaper fra innskuddsbaserte og ytelsesbaserte pensjonsprodukter, heter det i pressemeldingen fra departementet.

Utvalget foreslår også at finansinstitusjoner som ikke etterlever vedtak i Finansklagenemden skal dekke forbrukerens kostnader ved etterfølgende rettsbehandling.

Les mer: - Flaks, flinkhet og forsiktighet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.