Da den sveitsiske nasjonalbanken tidligere denne uken bestemte seg for å sette et gulv for kursen på sveitserfranc mot euro utløste det et rally i norske kroner. Investorenes jakt etter en trygg havn i valutamarkedet har ført til en enorm økning i etterspørselen etter den norske valutaen.

Resultatet er en kronekurs som i dag er på det sterkeste nivået siden midten på 1980-tallet.

Lover tiltak
Sentralbanksjef Øystein Olsen sier torsdag at banken ikke vil tillate at kronen blir for sterk.

- En for sterk krone kan over tid gi for lav inflasjon og for svak vekst. Det vil i så fall bli møtt med tiltak i pengepolitikken. I Norge er det styringsrenten som er det aktuelle virkemiddelet, sa Olsen under Schweigaard-forelesningen ved Universitetet i Oslo torsdag.

Dermed signaliserer Olsen at renten kan bli kuttet for å dempe oppgangen i den norske kronen.

Kan bli trangt ut døren
Olsen peker samtidig på at kronekursen kan bevege seg mye begge veier i tider med uro i finansmarkedene.

- Markedet for norske kroner er lite i internasjonal målestokk. Det betyr at kronekursen kan bevege seg mye ved internasjonal uro. Det gjelder også den dagen aktørene i valutamarkedet vil trekke seg ut av kroner. Det kan bli trangt i døren hvis alle vil ut samtidig, sier Olsen.

Kronen handles for øyeblikket til 7,57 kroner for en euro. En dollar koster 5,38 kroner, mens et britisk pund koster 8,57 kroner.

Les også:

- Renteprognosen gjelder ikke lenger

- Euroen kan falle under syv kroner

- Kronekursen tvinger Norges Bank til nye rentekutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.